Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Ir menopauzės metu galima gyventi visavertį lytinį gyvenimą

vlmedicina.lt | 2013-07-03 00:01:21

Menopauzės laikotarpis susijęs su dideliais pokyčiais moters organizme. Tai paveikia moters, o ir jos partnerio seksualinį gyvenimą, kuris neretai teikia vis mažiau malonumo. Mokslininkai teigia, kad menopauzė moterims siūlo galimybes iš naujo atrasti save ir patirti naujus įspūdžius lytiniame gyvenime.

Živilė Petrutienė
Živilė Petrutienė perspėja moteris savo nuožiūra neužsiimti savigyda. Algirdo Kubaičio nuotr.

Vystosi atrofija

Mažėjant estrogenų kiekiui menopauzės metu vystosi apatinės šlapimo takų dalies ir makšties atrofija – natūralus gleivinės suplonėjimas bei uždegimas, kuris neretai sukelia skausmą, deginimą, kontaktinį kraujavimą lytinių santykių metu. Lytinis gyvenimas suteikia mažiau malonumo ar tampa išvis nepakenčiamas.

Medikai teigia, kad ši problema yra nepaprastai svarbi, nes gvildenama su pacientėmis kiekvieną dieną.

Vienos iš studijų Amerikoje ir Kanadoje metu 2013 moterų ir jų vyrų buvo apklausiami apie lytinio gyvenimo ypatumus menopauzės metu.  Tyrimui buvo atrinktos 55-65 metų moterys, kurioms mėnesinės baigėsi prieš 12 mėnesių bei daugiau ir kurioms buvo nustatyti makšties atrofijos simptomai.

58 proc. moterų vengė lytinių santykių dėl makšties diskomforto, beveik du trečdaliai jų (68 proc.) teigė praradusios lytinį potraukį, trečdalis moterų manė esančios mažiau patrauklios ir praradusios pasitikėjimą savimi kaip lytine partnere.

Daugelis vyrų (78 proc.) skundėsi lytinio gyvenimo diskomfortu vien dėl partnerės nepasitenkinimo, 30 proc. jų sumažėjo lytinis aktyvumas.

Gydoma estrogenais

Medikai teigia, kad yra daug priemonių, kurios gali pašalinti lytinio gyvenimo nesklandumus menopauzės metu, tačiau jomis nepasinaudojama. Viena jų - vietinis makšties atrofijos gydymas estrogenais.

Iš daugiau nei 1000 porų, kurioms taikyti estrogenai vietiškai, 29 proc. lytinis aktas tapo sėkmingas, 56 proc. lytiniai santykiai mažiau skausmingi, 41 proc. jie kėlė didesnį pasitenkinimą. Daugiau nei 57 proc. vyrų pažymėjo, kad poros santykių atnaujinimui turėjo reikšmės partnerės gydymas.

Medikai rekomenduoja aibę lokaliai vartojamų estrogenų, kurie gali pašalinti makšties gleivinės atrofiją menopauzės metu, todėl moterims nevertėtų prarasti galimybės pratęsti pasitenkinimą visaverčiu lytiniu gyvenimu.

Pagerina makšties būklę

Gydytoja akušerė ginekologė Živilė Petrutienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ patvirtino, jog ginekologai sulaukia skundų, susijusių su menopauzės metu besivystančia makšties gleivinės atrofija, ir labai dažnai paskiria moterims estrogenus į makštį.

„Estrogenus vietiškai skiriame, jei santykių metu moteris jaučia diskomfortą, perštėjimą, deginimą, dėl amžiaus kartojasi menopauziniai kolpitai, jei jautri ir skausminga makšties gleivinė. Aišku, prieš tai įvertiname būklę, nes estrogenai į makštį neskirtini esant onkologiniams susirgimams“, - sakė Ž. Petrutienė.

Ginekologės teigimu, estrogenizacija gelbsti ir besikartojančių šlapimo takų infekcijų atvejais -  – tuomet nustatoma, kad ne tik šlapimo takų gleivinė išplonėjusi, jautri, bet ir makšties  gleivinė atrofiška.

Estrogenų vietinė terapija, sakė gydytoja, skiriama ne vien diskomfortą lytinių santykių metu išgyvenančioms moterims, bet ir toms, kurios lytinio partnerio neturi, jei makšties gleivinė labai atrofinė, moteris jaučia deginimą, perštėjimą, sausumą.

Ji perspėja, kad pačios moterys savo nuožiūra nevartotų makšties tablečių – būtina pasitarti su gydytoju,  įvertinti gleivinių būklę. Vaistai veikia  vietiškai, sistemiškai nerezorbuojasi.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Menopause. Published online June 3, 2013

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų