Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vyriškos bėdos – vis dar slepiamos ir apleistos

Mindaugas Savickas | 2013-06-04 00:01:17

Jau trejus metus „Vakarų Lietuvos medicina“ savo skaitytojams siūlo raštu užduoti rūpimus klausimus apie savo sveikatą, į kuriuos atsako 57 su portalu bendradarbiaujantys įvairių sričių gydytojai. Įdomu, kad vieni dažniausių šios rubrikos „klientų“ – paaugliai ir vyresnio amžiaus vyrai, susirūpinę savo intymia sveikata, bet, iš visko sprendžiant, vengiantys kreiptis į gydytojus tiesiogiai. Su „Vakarų Lietuvos medicina“ bendravę gydytojai urologai teigė, kad vengimas kreiptis į specialistus laiku yra aktuali problema. Jie ragina paauglius ir vyrus dėl urologinių ar seksualinio pobūdžio problemų kreiptis į specialistus drąsiai ir daug neatidėliojant, tiesiogiai, arba su šeimos gydytojo siuntimu. Visos baimės greitai išnyktų, o svarbiausia – būtų galima išvengti sunkesnių, apleistų ligų atvejų.

Vyras
Vyrai dažnai prisibijo kreiptis į gydytoją dėl urologinių problemų, todėl „sprendimų“ ieško internete. © Fotolia.com

Vengia kreiptis tiesiogiai

„Ant varpos jau ganėtinai seniai yra keletas spuogų. Paspaudus išsispaudė kaip spuogas. Gal galėtumėte patarti ir informuoti, kas tai yra ir ką reikėtų daryti. Iš anksto dėkoju“, – rašo vienas skaitytojas. „Sveiki, prieš tris savaites ant varpos atsirado spuogelis, pabandžiau jį išspausti, bet nieko neišėjo, o po to pradėjau jausti deginantį skausmą, kuris greitai praėjo. Bet greit tas spuogelis pasidarė žirnio dydžio ir jis man vis neišnyksta, yra paraudęs“, – skundžiasi dar vienas, o gal tas pats portalo lankytojas.

„Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantas med. dr. Mindaugas Danilevičius sako, kad vyrai, spręsdami turimas urologines ir seksualines problemas, smarkiai vėluoja, o dažniausia to priežastis – gėdos ir baimės jausmas. „Atvykti pas specialistą vengiama – apsaugok Viešpatie, urologo laukiamajame pastebės koks nors pažįstamas ar, dar blogiau, pažįstama, be to, bijomasi pokalbio su specialistu – kaip čia reikės papasakoti, parodyti, – kalba dr. M. Danilevičius. – Todėl mėginama „išsiaiškinti“ ligą anoniminiu būdu – pavyzdžiui, paklausti ko nors elektroniniu paštu, kaip ir jūsų minėtais atvejais. Žinia, ta „elektroninė“ diagnostika negali būti labai tiksli, bet kadangi žmogus prisibijo, jis mano, kad pradžioje to atsakymo užtenka – vis geriau negu nieko“.

Mindaugas Danilevičius
Mindaugas Danilevičius sako, kad daugelis vyrų, net ir turėdami didesnių problemų vengia apsilankyti pas urologą. Algirdo Kubaičio nuotr.

Sudėtingiausia – pasiryžti

Pasak dr. M. Danilevičiaus, dėl baimės ir gėdos jausmo vyrai kiek galėdami vilkina savo problemų sprendimus, vargsta ir blogai jaučiasi tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Galiausiai, kartais tik po daugelio metų, „subręstama“ vizitui pas specialistą ir atvykus nustembama, kad tai, ko daugelį metų bijota – „kaip čia atrodys, kaip reiks papasakoti“ – pasirodo visai paprasta ir nebaisu. „Ir tos problemos dažnai išsprendžiamos, bet labai pavėluotai – pavyzdžiui, dėl potencijos sutrikimų kartais ir šeimos būna iširusios“,  – sako gydytojas.

„Pasinaudodamas proga, noriu paraginti visus vyrus, kuriems tik kyla neaiškumų, problemų, drąsiai kreiptis į specialistą – su šeimos gydytojo siuntimu arba, jeigu yra galimybė, tiesiogiai. Bendraudami su specialistais įsitikinsite, kad tai, kas galbūt atrodė be galo sudėtinga ir komplikuota, iš tikrųjų yra visai paprasta“, – kalbėjo pašnekovas.

Apie delsimo pasekmes

Gydytojas atkreipia dėmesį, kad turėdami problemų, bet ilgus metus nesikreipdami į specialistą, žmonės ne tik patiria nepatogumų, bet kartais smarkiai rizikuoja savo sveikata ir gyvybe.

„Paskutinis toks atvejis mano praktikoje – apleistas varpos vėžys. Žmogus beveik trejus metus vaikščiojo su didžiuliu ant varpos išaugusiu dariniu. Ir tai tik todėl, kad jam buvo labai gėda, nepatogu kreiptis į venerologą arba urologą. Taigi tepė visokiais tepaliukais, vilgė ramunėlių antpilu, bandė „gydytis“ pats. Ir tik kai iš varpos pradėjo kraujuoti, jis ryžosi pas mus atvykti, buvo ištirtas, ir galiausiai ši istorija baigėsi visos varpos amputacija“, – pasakojo dr. M. Danilevičius.

Balys Dainys
Balio Dainio teigimu, ilgalaikis lėtinis prostatos uždegimas gali sukelti vėžį. Redakcijos archyvo nuotr.

Urologas prof. habil. dr. Balys Dainys pabrėžia, kad būtina gydyti ir paprastus, elementarius uždegimus. „Vyrai, ypač kuriems susiaurėjusi apyvarpė, kuriems kartojasi uždegimai, ne tik gyvena nepakankamai kokybišką gyvenimą, bet ir rizikuoja susirgti sunkiomis ligomis. Infekcija patenka į kanalą, kanalu kyla į prostatą. Tokiu atveju dažniau susergama prostatitais. O ilgalaikiai lėtiniai prostatos uždegimai, dabar jau pripažįstama, yra priešvėžinė prostatos liga“, - kalbėjo gydytojas.

Ką reikia žinoti berniukų tėveliams

Prof. habil. dr. Balys Dainys atkreipia dėmesį į keletą specifinių dalykų, kuriuos reikėtų žinoti berniukus auginantiems tėvams. „Pirmiausia reikia pažiūrėti, ar savo vietoje sėklidės. Žinoma, tą apžiūri vaikų gydytojai, bet ir tėvai turėtų įsitikinti. Sėklidės turėtų atsirasti besibaigiant pirmiesiems berniuko gyvenimo metams, jeigu vienos ar dviejų sėklidžių trūksta – būtina kreiptis į urologą, – sako profesorius. – Jeigu sėklidės nenusileidžia iki dvejų – trejų metukų, tikėtina, kad besileisdamos kažkur „užkliuvo“, ir reikia padėti patekti į savo vietą, dažniausiai operaciniu būdu“.

Pasak ilgametę patirtį turinčio urologo, į gydytojus dažnai kreipiamasi, kai neatsismaukia berniuko varpos odelė – apyvarpė. Prof. Balys Dainys sako, kad čia berniukui į pagalbą turi ateiti tėveliai. „Maudant berniuką, reikia vis pamėginti atsmaukti odelę. Reikia mankštinti. Žinoma, tai nebūtinai pavyks iš pirmo karto, bet reikia vis mėginti, atsmaukti daugiau, odelė paprastai prasitampo. Jeigu to nedaroma, atsiranda rizikos, kad odelė ir liks susiaurėjusi, susidarys fimozė – kai dėl susiaurėjusios odelės neapsinuogina galvutė“, – nurodė gydytojas.

„Tai toks paprastas, bet labai veiksmingas būdas. O jeigu jau susiformuoja fimozė – nebeatsismaukia odelė – nepavyksta išvalyti nešvarumų, dažnai prisideda infekcija ir susergama galvutės arba apyvarpės uždegimu. O dažniausiai – ir galvutės, ir apyvarpės uždegimu – balanopostitu. Tai viena dažniausių susiaurėjusios apyvarpės bėdų, – kalbėjo pašnekovas. – Todėl paaugliai, o kartais ir suaugę vyrai turi problemų, todėl tą susiaurėjusią apyvarpę reikia imti ir pašalinti – atlikti cirkumciziją, populiariai tariant – apipjaustymą“.

Nemalonios fimozių pasekmės

Pasak prof. B. Dainio, vyresnio amžiaus vaikinams, kuriems odelė neatsismaukia, „treniruotės“ nebepadės. „Fimozės sukelia daugybę problemų – nuo uždegimų iki seksualinių santykių sutrikimų. Dažnai net lytinių santykių metu išorinis apyvarpės žiedelis įtrūksta, vystosi randeliai, fimozė progresuoja – nors anksčiau kad ir sunkiai pavykdavo odelę atsmaukti, ilgainiui ji visiškai nebeatsismaukia – pasakojo profesorius. – Tokiu atveju išeitis viena – paimti ir tą odelę pašalinti“.

Cirkumcizija – naudinga

Pašnekovas siūlo cirkumcizijos nebijoti –  musulmonai ir judėjai tą padaro kiekvienam berniukui ir neturi jokių problemų. „Priešingai, po cirkumcizijos ne tik nebūna tų pabėrimų, uždegimų, bet tokie vyrai, pasak moterų, yra „karštesni“ – lytiniai santykiai tampa ilgesni, nėra didelio galvutės jautrumo. Vyrų, kuriems atlikta cirkumcizija, moterys rečiau serga gimdos kaklelio vėžiu, dar pastebėta, kad šie vyrai žymiai rečiau užsikrečia ŽIV, rečiau serga varpos ir net, esama duomenų, prostatos vėžiu, – kalba gydytojas. – Taigi, be patogesnės higienos, esama ir ženklios medicininės naudos. Štai kodėl Jungtinėse Amerikos Valstijose tik gimus berniukui ateina daktaras ir klausia, ar tėveliai nenorėtų, kad jų vaikui būtų atlikta cirkumcizija.

Ačiū mūsų moterims!   

Prof. Balys Dainys, lygindamas šiandieną su savo karjeros pradžia, sako, kad vyrai dabar yra drąsesni ir dėl „slaptų“ problemų į specialistus kreipiasi dažniau. Bet ir tada, ir dabar šiam žingsniui vyrus paskatina moterys. „Esu pastebėjęs, kad kreiptis į urologą vyrus dažniausiai paskatina jų moterys – žmonos ar draugės, su kuriomis jie gyvena. Neretai matau, kad net ir suaugusius vyrus moteriškės užregistruoja, paima už rankos ir atveda. Ačiū joms už tai“, – kalbėjo profesorius.

Mindaugas Savickas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų