Spausdinti

Didelės kančios dėl vieno kąsnelio

Didžiausias pavojus susirgti trichinelioze gresia medžiotojams ir jų šeimos nariams, nes jie dažniau mėgaujasi netirta ir galimai trichinelėmis užkrėsta šerniena. Tačiau dar atidesni turėtų būti kiaulienos mėgėjai, nes kiauliena ir jos gaminiai – svarbiausias žmonių trichineliozės šaltinis. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šių metų vasarį Kėdainių rajone penki žmonės susirgo trichinelioze. Infekcijos šaltinis buvo privačiame ūkyje užaugintos kiaulės mėsos gaminiai.

Kiaulė

Redakcijos archyvo nuotr.

Valgyti tik patikrintą mėsą

Trichineliozė – kirmėlinė liga, kurią sukelia organizme parazituojančios apvaliosios kirmėlės trichinelės. Dažniausiai žmonės ja užsikrečia valgydami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną bei laukinių gyvūnų mėsą. Ligos eiga gali būti įvairi: tai lemia į organizmą patekusių trichinelių kiekis bei individualus žmogaus jautrumas infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2–3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Susirgusieji trichinelioze jaučia silpnumą, juos pykina, pakyla temperatūra, pabrinksta veidas, akių vokai, skauda raumenis bei sąnarius. Jei sergama sunkiai, gali sutrikti kraujotaka, atsirasti plaučių uždegimas ar net raumenų kontraktūra (negalėjimas visiškai ištiesti rankų ar kojų). Raumenų skausmas gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti rankos ar kojos, jam sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki 39–40 ºC, karščiavimas gali tęstis 2–3 savaites. Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vedėjo dr. Eugenijaus Jacevičiaus, vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti nepatikrintos gyvūno mėsos. Trichinelių nustatymas naminių ir laukinių gyvūnų mėsoje kainuoja tik keliolika litų, o susirgus šia liga sveikata gali būti sugadinta negrįžtamai.

Viena sunkiausių parazitinių ligų

Gydytojai skiria kelias ligos fazes. Užsikrėtusiam žmogui pirmiausia sutrinka virškinimas. Trichinelės sudirgina virškinimo trakto gleivinę, todėl skauda pilvą, prasideda pykinimas ir viduriavimas. Tačiau gali būti ir taip, kad pirmos ligos stadijos žmogus net nepastebės, jei užkrėstoje mėsoje parazitų nedaug. Keliaudamos kraujagyslėmis ir limfagyslėmis, trichinelės sukelia alergiją žmogaus organizme, todėl vėliau jis gali pajusti infekcinių ligų požymių: jį gali krėsti šaltis, jam gali skaudėti galvą, kankinti bendras silpnumas, o oda vietomis ar net visa parausti. Po savaitės šie požymiai dar labiau išryškėja ir ima skaudėti visus raumenis. Išskirtiniai simptomai jaučiami burnos srityje: ryjant seiles ima skaudėti gerklę, kvėpavimas pasunkėja, o balsas užkimsta. Tai ženklas, kad trichinelės jau įsitvirtino ir prasidėjo sudirgintų raumenų skaidulų uždegimas. Neretai žmogui pradeda labai skaudėti akis.

Trichineliozė gydoma antihelmintiniais (prieškirmėliniais) bei trichinelių sukeltas alergines reakcijas slopinančiais vaistais. Taip pat skiriami papildomi preparatai trichineliozės sukeltam karščiavimui bei raumenų skausmui mažinti. Sunkios ligos formos gydomos ligoninėje. Norint sėkmingai išgydyti ligą, labai svarbu kuo skubiau pradėti ją gydyti.

Kirmėles platina laukiniai gyvūnai

Trichinelės gali parazituoti daugelio žinduolių organizmuose. Gyvūnai užsikrečia suėdę lervomis užkrėstos mėsos ar sirgusių

Kategorija: Kaip gydyti, Kaip išvengti ligų, traumų, Karščiuoju, Kiti simptomai, Man rūpi, Naujienos, Patarimai, Pykinimas, Silpnumas, Skrandis, Svaigsta galva, Trūksta oro, Vaistais, operacija, Viduriai
Žymos: , ,

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Gražina BogdanskienėAntanas LukošaitisBirutė JankuvienėRita SeniūnaitėOdeta DrūlytėAlgimantas Kirkutis
    69
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

    • Brokoliai: kuo naudingi? Kaip paruošti?

      Klausimas. Kuo naudingi brokoliai? Kaip juos paruošti, kad išliktų kuo daugiau vertingų medžiagų? Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė Brokoliai...

    • Pagaliau ginamasis žodis kompiuteriniams žaidimams

      Jau senokai įrodyta, kad kompiuteriniai žaidimai gali būti depresijos ir kitų psichologinių susirgimų priežastis, ypač vaikams ir jaunimui. Kiti tyrimai parodė ir kai kuriuos teigiamus...

    • Pesticidų obuoliuose baiminamasi be reikalo

      Šiuo metu parduotuvių lentynos ir turgaus prekystaliai lūžta nuo lietuviškų ir atvežtinių obuolių, tačiau ne vienam kyla klausimas, ar šie vitaminų bombomis vadinami vaisiai iš tiesų...

  • Aštrus pjūvis

    • Abejonių pardavėjai(1)

      Sveikatos apsaugos ministrė viešai suabejojo, ar tikrai lietuviai tiek daug geria. Abejonė nukreipta į Pasaulio sveikatos organizaciją – mokslo įrodymus apibendrinantį šaltinį, kurio duomenų ir rekomendacijų pagrindu dešimtmečius...

    • Laikas užduoti klausimą: ar nemokame, ar nenorime?

      Savižudybės, arba suicidai, nėra vien tik Lietuvos problema. JAV, Anglijoje ar Vokietijoje ji nemažiau svarbi. Mes tik išsiskiriame jų kiekiu, apskaičiuotu apibrėžtam gyventojų skaičiui. Jau nebenoriu lyginti mūsų su kitomis, ne...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Juodojo šokolado triufeliai

      Namuose pagaminti šokoladiniai saldainiai gali paįvairinti šventinį stalą, o dailiai supakuoti į nedidelę dėžutę – tapti gražia dovana artimiesiems ar draugams. Triufeliams reikės: 200 g juodojo šokolado (kuriame kakavos – 70 proc...