Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Prostatitas: šeši prevencijos būdai

vlmedicina.lt | 2013-02-22 09:42:01

Prostatitas – viena dažniausiai pasitaikančių vyrų ligų. Ja Lietuvoje serga daugiau nei 70 proc. vyrų. Tai prostatos liaukos uždegimas, kuris sukelia skausmą dubens srityje, dažną norą šlapintis ir daugybę kitų nemalonių pojūčių.

Pomidorai
Vyrams ypač naudingi pomidorai, kuriuose yra provitamino likopeno, neleidžiančio padidėti prostatai. Algirdo Kubaičio nuotr.

„MediCa  klinikos“ šeimos gydytoja Vilma Gavelienė teigia, kad dėl prostatito dažniausiai kreipiasi 35-60 amžiaus vyrai. Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, net 25 proc. jaunų ir vidutinio amžiaus vyrų taip pat turi šią problemą.

„Dažniausiai prostatitu suserga vyrai, kuriems dažnos šlapimo takų infekcijos, dirba sėdimą darbą, nevengia alkoholio, gyvena nesaugų lytinį gyvenimą. Liga gali užklupti ir nusilpus imunitetui, stipriai peršalus šaltame vandenyje  ar sutraumavus prostatos liauką“, – sakė V. Gavelienė. Jos teigimu, ši liga ne tik nemaloni dėl ją lydinčių simptomų, bet ir pavojinga. Susirgus ir laiku nesikreipus į medikus ūminis prostatitas išsivysto į lėtinį, kurio gydymas yra ilgas ir sunkus. Laiku negydomas prostatitas gali komplikuotis ir net sukelti prostatos vėžį.

Gydytojos V. Gavelienės teigimu, labai svarbu, kad vyrai laiku pradėtų rūpintis savo sveikata. Taip jie išvengtų ne tik sunkių prostatito simptomų, bet ir sumažėtų rizika susirgti prostatos vėžiu. Ką kiekvienas vyras turėtų žinoti, kad išsaugotų savo sveikatą? Specialistai pataria: stebėkite savo mitybą, nevenkite žolelių arbatų, gerkite daug vandens, judėkite, saugokitės šalčio ir mylėkite į sveikatą.

1. Stebėkite savo mitybą

Anot „Camelios“ vaistininko Dainiaus Viederio, siekiant išsaugoti vyrišką sveikatą, reikėtų saikingai valgyti arba visai atsisakyti riebaus (lašinių, riebios mėsos, grietinės, sviesto, dešros), aštraus (paskaninto garstyčiomis, pipirais, krienais) maisto. Taip pat nepatartina piktnaudžiauti  kava, alumi ir kitais stipriaisiais alkoholiniais gėrimais, nes organizmui į juos sureagavus į prostatą patenka daugiau kraujo ir ji padidėja. Verčiau vartoti daugiau maisto produktų, kurie saugo prostatą: gerti žaliąją arbatą, valgyti sojų produktus, vynuoges, kopūstines daržoves bei žuvį. „Ypač naudingi vyrams pomidorai, arbūzai ir greipfrutai, kuriuose galima rasti provitamino likopeno. Jis ne tik neleidžia prostatai padidėti, bet ir saugo organizmo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio“,  – sako D. Viederis.

2. Nevenkite žolelių arbatų

Tyrimais nustatyta daugelio augalų teigiamas poveikis vyrų sveikatai. Prostatito profilaktikai galima naudoti nykštukinės palmės ekstraktą, kuris, kaip labai efektyvi priemonė prostatos veiklai gerinti, naudojamas jau dvylika amžių. „Šiandien dažnai užmirštamos gerosios dilgėlių savybės, kurias puikiai žinojo mūsų tėvai ir seneliai. Dilgėlių stiebų ekstraktas bei lapų arbatos taip pat teigiamai veikia prostatą, skatina šlapimo išsiskyrimą ir nutekėjimą. Be to, dilgėlės turi ir daug antioksidantų, saugančių nuo žalingo aplinkos poveikio. Prostatito profilaktikai vyrams kartą per dieną vakare siūlyčiau išgerti arbatos iš dilgėlių lapų, jonažolių, medetkų žiedų bei viržių“, –  patarimu dalijosi vaistininkas.

3. Gerkite pakankamai vandens

Šeimos gydytoja Vilma Gavelienė taip pat pataria nepamiršti gerti vandens. „Jei žmogus sveria 60 kilogramų, jam kasdien reikėtų išgerti  beveik 2 litrus vandens.  Geriant vandenį ne tik nuo toksinų apsivalo visas organizmas, bet ir neužsilaiko šlapimas, kuris galėtų patekti į prostatos liaukas. Taip sumažėja tikimybė, kad kartu su šlapimu į prostatą pateks bakterijos, galinčios sukelti prostatos uždegimą“, – apie vandens svarbą vyrų sveikatai pasakojo Vilma Gavelienė.

4. Judėkite

Viena didžiausių šiuolaikinio vyro problemų – mažas fizinis aktyvumas.  „Jei visą dieną darbe praleidžiate sėdėdami, ilgainiui sutrinka kraujotaka jūsų mažojo dubens organuose. Tada susidaro palankios sąlygos vešėti prostatitui.  Pasistenkite daugiau vaikščioti pėsčiomis, nevažiuokite trumpų atstumų automobiliu, ilgai užsisėdėję vienoje vietoje būtinai pasivaikščiokite“, – pataria D. Viederis.  Anot jos, taip pat reikėtų skirti laiko ir daryti dubens raumenims skirtus pratimus. Juos nesunkiai galima atlikti ir namuose. Pavyzdžiui, stovėdami kiek galite aukščiau link pilvo kelkite kelius arba gulėdami tiesiai pusiau sulenkite kelius ir kelkite į viršų dubenį.

5. Saugokitės šalčio

Anot gydytojos Vilmos Gavelienė, vyrams ypatingai reikėtų  saugotis ir šalčio. Persišaldymas, sušalimas gali paskatinti prostatito vystymąsi, todėl šaltuoju metų laiku renkitės ilgesnį paltą ar striukę. Pasirūpinkite šilta apranga taisydami automobilį garaže ar besimėgaudami poledine žvejyba. Prostatos uždegimą galima pasigauti net ir trumpam prisėdus ant šalto suolelio ar šaligatvio.  Sveikuolių  maudynės šaltame vandenyje ar pliūkštelėjimas į šaltą vandenį  po kaitinimosi pirtyje taip pat kenkia prostatai.

6. Mylėkite į sveikatą

„Prostatos uždegimą gali sukelti ir nesaugių lytinių santykių metu plintančios bakterijos bei  grybeliai. Ilgas  susilaikymas, taip pat nėra gerai. Prostatito simptomus mažina karštos vonios bei pastovūs lytiniai santykiai, kurių metu gerėja prostatos drenažas ir mažėja infekcijos užsilaikymo galimybė, – teigia gydytoja V. Gavelienė. Norint išlaikyti prostatą sveiką, patariama gyventi reguliarų lytinį gyvenimą su pastovia partnere.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų