Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Marihuana padidina sėklidžių vėžio riziką, kokainas mažina?

vlmedicina.lt | 2012-11-12 00:00:02

Per paskutiniuosius keletą dešimtmečių sergamumas sėklidžių vėžiu ženkliai padidėjo. Šios tendencijos priežastys lieka neaiškios. Dviejų epidemiologinių tyrimų duomenimis, marihuanos vartojimas galimai padidina riziką susirgti sėklidžių vėžiu.

Marihuana
Kanapės. Redakcijos archyvo nuotr.

 Stebinantys tyrimo rezultatai

JAV atliktas atvejo-kontrolės tyrimas siekiant išsiaiškinti ryšį tarp narkotinių medžiagų vartojimo ir sėklidžių vėžio rizikos. Į tyrimą įtraukti 163 ligoniai, kuriems nuo 1986 iki 1991 metų diagnozuotas sėklidžių vėžys. Jiems parinkti tapatūs pagal amžių, rasę, gyvenamąją vietą ir kitus kriterijus 292 kontroliniai asmenys. Visi tiriamieji apklausti interviu metodu, prašant pateikti informaciją apie narkotinių medžiagų vartojimą, kryptingai analizuojant marihuanos, kokaino ir amilo nitrito suvartojimą.

Rezultatai parodė, jog marihuanos vartojimas beveik du kartus padidina sėklidžių vėžio riziką. Taip pat nustatyta stebinanti asociacija, rodanti rizikos sumažėjimą vartojant kokainą. Papildoma analizė parodė, jo marihuanos vartojimas padidina neseminominio tipo ir mišrių germinacinių navikų riziką.

Gydytojo urologo Mariaus Jasėno nuomone, endokanabinoidinis marihuanos poveikis žeidžia  sėklidės ląsteles, o tai skatina onkologinio proceso vystymąsi. O sėklidžių vėžio riziką mažinantis kokaino poveikis susijęs su tuo, kad kokainas veikia spermatogenines ląsteles, o tai skatina jų žūtį – taigi mažėja vėžio rizika, bet sunaikinus ląsteles, žmogus lieka nevaisingas.

Kaip sėklidžių vėžys aptinkamas

„Nėra jokio patikimo būdo įtarti sėklidžių vėžio atsiradimą. Reguliariai tikrinantis galima aptikti  naviką ankstyviausios stadijos. Tikrinti sėklides reikėtų pradėti paauglystėje ir nenustoti to daryti vėliau bent jau kartą per mėnesį. Galimi simptomai - guzelis ar padidėjimas vienoje iš sėklidžių; sunkumo (skausmo) jausmas kapšelyje; staigus skysčio rinkimasis kapšelyje; skausmingumas  pilve, kirkšnyje ar juosmenyje; nepaaiškinamas nuovargis ar prasta bendra savijauta“, - „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino gydytojas urologas M. Jasėnas.

Sėklidžių vėžio tipas, - aiškino gydytojas, -  nustatomas atlikus naviko audinio mikroskopinį ištyrimą. Daugiau nei 95 proc. visų sėklidžių piktybinių navikų išsivysto iš sėklinių latakėlių epitelio – tai seminomos ir neseminomos (kitaip germinogeniniai navikai). 40-45 proc. jų yra tikrosios seminomos, jos paprastai auga iš lėto ir yra labai jautrios gydymui. Neseminomos auga ir išplinta greičiau nei seminomos. Sėklidžių seminoma dažniau pasitaiko 25-55 metų vyrams, neseminoma – dažniau 15-35 metų amžiaus vyrams.

Sėklidžių vėžio stadijos labai nesiskiria nuo kitų vėžių, daugiau  turi reikšmės sėklidžių anatominė lokalizacija.  Plitimui svarbūs limfmazgiai (klasifikacija priklauso nuo ligos išplitimo į arti esančius (sritinius) ar tolimuosius limfmazgius, taip pat ir į organus (dažniausiai plaučius), pvz., 3 stadija skirstoma dar į 3 papildomas stadijas ( A,B,C, atsižvelgiant į vėžio žymenų dydį ir išplitimą į kitus organus).

Kaip gydyti?

„Sėklidžių vėžio gydymo pasirinkimas priklauso nuo keleto veiksnių, t. y. nuo vėžio varianto,

išplitimo, prognostinės grupės, nuo paciento bendros sveikatos ir nuo jo paties pasirinkimo. Gydymas dažniausiai susideda iš chirurgijos, chemoterapijos ir (ar) spindulinio gydymo. Chirurginis gydymas itin efektyvus ankstyvose sėklidės vėžio stadijose. Sergant šiuo vėžiu, būtina pašalinti sėklidę, nes vienos sėklidės pakanka normaliam lytiniam gyvenimui ir vaisingumui.

Vėlesnėse ligos stadijose chirurginis gydymas gali būti taikomas kartu su spinduliniu gydymu ar chemoterapija. Spindulinė sėklidės vėžio terapija taikoma seminomos tipo navikams, nors gali būti taikoma ir kai kuriais neseminominio sėklidžių vėžio atvejais“, - pasakojo M. Jasėnas.

Rizika susirgti

Urologo M. Jasėno  „Vakarų Lietuvos medicinai“ pateiktais duomenimis, sėklidžių vėžys nustatomas 1-2 iš 100 tūkst. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 30-40 naujų sėklidžių vėžio atvejų. Liga gali pasireikšti bet kokio amžiaus pacientui, tačiau sėklidžių vėžiu dažniausiai serga paaugliai ir jauni vyrai, ypač 15-34 metų amžiaus.

Didesnę riziką susirgti šia liga turi vyrai, kurių artimieji ja sirgo; vyrai, kurie sirgo vienos sėklidės vėžiu, turi didesnę riziką susirgti kitos sėklidės vėžiu; vyrai, kuriems yra sėklidžių nusileidimo sutrikimai (kriptorchizmas); patologinis sėklidės išsivystymas (pvz., sergant Kleinfelterio sindromu). Baltaodžiai serga dažniau.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Lacson, J. C. A., Carroll, J. D., Tuazon, E., Castelao, E. J., Bernstein, L. and Cortessis, V. K. (2012), Population-based case-control study of recreational drug use and testis cancer risk confirms an association between marijuana use and nonseminoma risk. Cancer, 118: 5374–5383. doi: 10.1002/cncr.27554

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų