Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Nauji duomenys apie makšties mikroflorą pagerins ligų diagnostiką ir gydymą

2012-09-05 00:01:43

Pasirodo, moterų makšties mikroflora labai skiriasi. Šie skirtumai yra susiję su menstruaciniu ciklu ir seksualiniu moters aktyvumu. Šie duomenys pakeitė požiūrį į makšties mikroflorą, kuris buvo pagrįstas senais diagnostiniais metodais. Standartinis tepinėlio ar pasėlio iš makšties vertinimas neretai eliminuodavo bakterijų įvairovės galimybę.

Rita Banevičienė
Rita Banevičienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Dinaminės makšties mikrofloros permainos

Moterų makšties ekosistema nėra vienoda. Kai kurioms moterims būdinga stabili makšties mikrofloros sudėtis, kitų ji  linkusi keistis per gana trumpą laiką.  Kaita priklauso nuo menstruacinio periodo ir seksualinio aktyvumo.

Ilgai buvo manoma, kad Lactillus rūšies bakterijos, produkuojančios  pieno rūgštį ir sudarančios  rūgščią makšties terpę, apsaugo ją nuo infekcijos. Tačiau tyrimų rezultatai verčia tuo suabejoti, nes ne visada makšties terpės rūgštingumas ar bakterijų disbalansas lėmė infekcijos simptomus.

Naudojant makšties bakterijų RNR genomines technologijas buvo analizuojami 32 sveikų moterų makšties tepinėliai, kurie buvo imami 16 savaičių turint tikslą stebėti juose bakterijų kaitą.

Daugeliui moterų nustatyta viena iš penkių bakterijų grupių, pasižyminčių specifine sudėtimi ir kiekiu tam tikrais laiko intervalais. Trijose iš jų dominavo Lactobacillus crispatus, gasseri ir iners grupė. Kitos grupės buvo labiau heterogeniškos. Vienoje jų, be laktobacilų, buvo daug anaerobinių bakterijų, tokių kaip Anaerococcus, Corynebacterium, Finegoldia ar Streptococcus. Kitoje - Atopobium kartu su Prevotella, Parvimonas, Sneathia, Gardnerella, Mobiluncus ir Peptoniphilus.

 Tyrimas parodė, kad makšties bakterijų kolonizacija per tam tikrą laiką buvo kompleksinė ir iš dalies individualizuota. Daugeliui moterų buvo nustatyti žymūs makšties mikrofloros pasikeitimai per vienodai trumpą laiko tarpą, nors  kitoms floros sudėtis buvo stabili ir netgi prognozuojama.

Menstruacinis ciklas, o ypač seksualinis moterų aktyvumas turėjo įtakos makšties mikrofloros sudėčiai ir kaitai.

Manoma, kad nauji duomenys padės detalizuoti kai kurių moteris varginančių negalavimų kilmę, pagerinti jų diagnostiką ir individualizuoti gydymą.

Dažniausi skundai susiję su makšties uždegimu

Gydytoja akušerė ginekologė Rita Banevičienė „Vakarų Lietuvos mediciną“ informavo, kad bene dažniausiai moterys  pas gydytoją ginekologą apsilanko dėl makšties uždegimo -  kolpito.

„Jo kilmė labai skirtinga ir priklauso nuo pacienčių amžiaus, gretutinių ligų ar naudojamų medikamentų. Paprastai iš karto galima numanyti, jog reprodukcinio amžiaus moteris skųsis lytiškai perduodamu kolpitu, kontraceptikus vartojančioms dažnesnis bus grybelinis uždegimas, o vyresniosios negaluos dėl estrogenų stokos. Nepaisant to, kad tai labai dažnas negalavimas, diagnostikos metodai kolpitui nustatyti: makšties išskyrų tepinėlis, rečiau pasėlis, - gana rutiniški ir per daugelį metų mažai keitėsi. Gal todėl, kad tyrimų ir analizės šioje sferoje buvo labai maža. Beveik perversmu galima laikyti bakterinės vaginozės sąvokos pasirodymą, kuris iš esmės pakeitė požiūrį į makšties florą, kaip moters visos mikrobinės ekosistemos dalį, o jos balanso pasikeitimus - kaip ligos išraišką“, - pasakojo gydytoja.

Faktą, jog daugelis kolpitų yra labai atkaklūs ir sunkiai pagydomi, R. Banevičienės nuomone,  galima paaiškinti žinių stoka.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Gajer P, et al "Temporal dynamics of the human vaginal microbiota" Sci Trans Med 2012; DOI: 10.1126/scitranslmed.3003605.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų