Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Vairuojant automobilį draudžiama kalbėti mobiliuoju telefonu. O gydant ligonį?(2)

Ligita Sinušienė | 2012-08-21 00:03:24

Nemažai gydytojų ir viduriniojo medicinos personalo turi mobiliuosius telefonus ir naudoja juos darbe. Išmanūs mobilieji telefonai turi daug funkcijų, kurios gali gerokai palengvinti gydytojo darbą: vaistų žinynai, knygos, interneto ryšys, informacija apie ligas ir jų gydymą gali būti pasiekiama tiesiai nuo paciento lovos. Tačiau mažai žinoma apie neigiamą išmaniųjų telefonų poveikį darbui.

Kalba mobiliuoju telefonu darbo metu
Kai kuriose užsienio ligoninėse naudotis mobiliaisiais draudžiama. © Fotolia.com

Dėl telefono bent kartą suklydo

Niujorke atliktas tyrimas siekiant išsiaiškinti išmaniųjų mobiliųjų telefonų privalumus ir trūkumus, juos naudojant ligoninėje. Universiteto ligoninėje atlikta apklausa siekta išsiaiškinti, kiek gydytojų ir rezidentų turi išmaniuosius mobiliuosius telefonus, kaip dažnai jais naudojamasi vizitacijų metu ir kaip dažnai šis naudojimasis padeda bei trukdo apdoroti svarbią informaciją.

Apklausos metu gauta 73 procentai galiojančių anketų, kurios buvo vertintos toliau. Išmaniuosius mobiliuosius telefonus turėjo daugiau nei 90 procentų gydytojų bei gydytojų rezidentų. Paaiškėjo, jog daugiau nei pusė gydytojų rezidentų (57 proc.) ir daugiau nei ketvirtadalis gydytojų (28 proc.) vizitacijų metu ir bendraudami su pacientais naudojasi išmaniaisiais mobiliaisiais telefonais. Net 85 proc. gydytojų ir 48 proc. rezidentų  išmaniuosiuose telefonuose ieško medicininės informacijos. Asmeniniais reikalais išmaniaisiais telefonais naudojosi 37 proc. rezidentų ir 12 proc. gydytojų. 19 proc. rezidentų ir 12 proc. gydytojų teigė, kad dėl naudojimosi telefonu mažiausiai bent kartą padarė klaidų ir nepastebėjo svarbios informacijos. Beveik 80 proc. apklaustųjų  pareiškė, jog mobiliųjų telefonų naudojimas darbo metu privalo būti ribojamas ir reglamentuojamas.

Vokietijos ligoninėse – individuali tvarka

Amerikos gydytojai dar tik svarsto apie naudojimosi mobiliaisiais telefonais darbo metu reglamentą, o Vokietijoje kiekviena ligoninė turi savo politiką dėl mobiliųjų, taip pat -  ir išmaniųjų - telefonų naudojimo.

„Mūsų ligoninėje mobiliaisiais telefonais naudotis draudžiama, - „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė Vokietijoje, Elbe-Elster Klinikum Finsterwalde, dirbantis vidaus ligų gydytojas Jonas Korsakas. - Asmeniškai to draudimo stengiuosi ir laikytis. Tai nereiškia, kad už pokalbį telefonu būčiau išmestas iš darbo. Kai kurie kolegos atsargiai nešiojasi mobiliuosius telefonus, tačiau kalbėjimas asmeniniais reikalais yra išimtinis atvejis“.

Gydytojas pasakojo, kad esant būtinybei paskambinti dėl paciento gydymo, medicininių indikacijų, ligoninėje yra klinikos koordinatorė, kuri sujungia su pageidaujamu numeriu ar su kolega. „Informacijos paieškai dažniausiai naudojame kompiuterius darbo vietose, o pacientų vizitacijas atliekame su mobiliu kompiuteriu, kuriame galime matyti visus paciento duomenis, tyrimų rodiklius, taip pat ir informaciją apie vaistus, galime vizitacijos metu naršyti internete“, - apie darbą Vokietijoje pasakojo mūsų tautietis gydytojas.

Lietuviams dar toli iki amerikiečių problemų

Viktoras Grigalauskas
"Mums dar toli iki Amerikos", - sakė Viktoras Grigalauskas. Algirdo Kubaičio nuotr.

„Mums dar toli iki tos Amerikos, - išgirdęs apie niujorkiečių keliamas problemas šyptelėjo  Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovas Viktoras Grigalauskas. - Net ne kiekvienas mūsų gydytojas ir turi mobilųjį telefoną, tuo labiau – išmanųjį. Ne kiekvienas net ir moka naudotis kompiuteriu, naršyti po internetą“.

Kita vertus, pirminio lygio gydymo įstaigos gydytojams, V. Grigalausko manymu, gal ir nėra itin rizikinga naudotis mobiliuoju telefonu. „Juk mes operacijų neatliekame, - kalbėjo įstaigos vadovas. – Ir taip nėra, kad pacientui pasidarytų blogai nuo telefono skambučio gydytojui. Žinoma, dirbdami su tam tikrais prietaisais, mūsų darbuotojai mobiliuosius telefonus išjungia. Be to, juk turime ir įstaigos mobiliuosius telefonus, o internetu galime naudotis kompiuteriu“.

Vienintelė taisyklė – pagarba pacientams

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos irgi neturi jokio reglamento, apibrėžiančio gydytojų naudojimosi mobiliaisiais telefonais darbo metu tvarką. Tačiau klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė patikino, kad gydytojai niekada neatsiliepia mobiliuoju telefonu vizitacijos metu. „Net jeigu mato, kad skambinu aš, - pabrėžė atstovė spaudai. – Jie vėliau, kai gali ir nebendrauja su pacientais, man perskambina“. Todėl, G. Letukienės nuomone, „nėra jokios problemos“ dėl naudojimosi mobiliaisiais telefonais.

Tauragės ligoninėje mobiliųjų telefonų naudojimas darbo metu taip pat nėra reglamentuotas. „Darbuotojai turi laikytis elgesio reikalavimų, kurie reglamentuoti Vidaus tvarkos taisyklėse, kurių vienas iš punktų - "pagarbiai elgtis su pacientais", - portalui sakė medicinos auditorė Jolanta Lingaitienė.

Atsiliepia visada, bet tai netrukdo

Šiaulių apskrities ligoninės gydytojas neurologas Antanas Lukošaitis mobiliuoju telefonu atsiliepia visada. Jei negali kalbėti, skambinusįjį paprašo perskambinti vėliau. Tačiau gydytojas nemano, kad tai trukdo jo darbui. Priešingai – pacientams nuo to tik geriau. „Net ir mano išrašytuose receptuose yra nurodytas mano telefono numeris, - sakė A. Lukošaitis. – Iš pradžių maniau, kad tai iš tiesų trukdys mano darbui, bet taip nenutiko. Pacientai skambina tik tada, kai labai rimtas reikalas“.

O interneto ryšiu gydytojas naudojasi kompiuteryje, kuris, anot jo, darbo metu visada po ranka. „O klaidų visuomet gali nutikti, ypač medicininiame procese. Nuo to niekas neapsaugotas. Ir tai visai nepriklauso nuo naudojimosi mobiliuoju telefonu“, - įsitikinęs neurologas.

Didesnė klaidų tikimybė

Psichologas Mykolas Kęstas Ridikas sako, kad bet kokie socialiniai reikalai darbo metu įsiterpia į darbinį procesą, bet nebūtinai visais atvejais darbuotojui trukdo susikaupti. Pašnekovo manymu, jei gydytojas atsiliepia telefonu, vizituodamas ligonį ar paciento priėmimo metu, tai yra ir etikos klausimas. „Tai priklauso nuo asmeninių savybių. Kita vertus, kai kuriais atvejais ir asmeninis skambutis gali būti labai svarbus“, - svarstė psichologas.

Vis dėlto M. K. Ridikas pritarė niujorkiečių tyrimo rezultatams, kad esant pašaliniams trikdžiams, taip pat – ir naudojantis mobiliuoju telefonu, darbo metu atsiranda didesnė tikimybė įvykti klaidoms. „Ne veltui policija baudžia ir vairuotojus, kurie vairuodami kalba mobiliuoju telefonu“, - pastebėjo portalo pašnekovas.

Ligita Sinušienė

Šaltinis

Katz-Sidlow, R. J., Ludwig, A., Miller, S. and Sidlow, R. (2012), Smartphone use during inpatient attending rounds: Prevalence, patterns and potential for distraction. J. Hosp. Med.. doi: 10.1002/jhm.1950

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų