Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Komiškos istorijos iš gydytojų lūpų: sprogstančios krūtys, rezidento sapnas ar mirtina žmonos meilė(1)

Ligita Sinušienė | 2012-08-18 00:01:52

Labai gerai praleisdavau laiką pas savo odontologą, kol jis sužinojo, kad esu žurnalistė. Kol sėdėdavau atverta burna, jis pripasakodavo įvairiausių linksmų istorijų iš savo profesinės veiklos. Kartą sekundei padėjęs man ant liežuvio kažkokią detalę perspėjo: „Tik neprarykite“. Šyptelėjau, sureagavusi kaip į humorą, o jis labai rimtai papasakojo, kad viena jau brandaus amžiaus pacientė štai taip netyčia ėmė ir prarijo šimto litų vertės kažkokią detalę. Išvydusi gydytojo reakciją tuoj pat geranoriškai pasisiūlė: „Galiu ją išvemti“. Odontologas atsisakė tokio paslaugumo.

Gydytojai konsultantai dirba net gruodžio 38 dieną. Dianos Jagėlaitės-Čeginskienės nuotr.

Pasakoti viešai atsisakė

Išgirdusi šią istoriją smagiai pasijuokiau ir, čia pat toptelėjus profesinei minčiai, gydytojui pasisakiau, kur dirbu, ir kad būtų labai smagu aprašyti tokias smagias istorijas iš odontologo kabineto. Gal jis galįs jų tiek papasakoti, kad pavyktų jas visas sudėti į straipsnį? Mano gydytojo veidas persimainė, jis kategoriškai atmetė mano pasiūlymą, o linksmi pasakojimai odontologo kabinete nuo to karto baigėsi.

Tačiau „Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantai sutiko prisiminti ir viešai atskleisti tas akimirkas iš savo darbo, kurios jiems ir praėjus laikui vis dar sukelia šypsnį. Tiesa, didžioji dalis jų pasidalijo prisiminimais dar iš jaunystės ar rezidentūros laikų.

Ar krūtys nesusprogs?

Kartais gydytoją gali pralinksminti ir susirūpinusio paciento klausimas. Plastikos chirurgas dr. Vytautas Jankūnas sako neretai išgirstantis savo susirūpinusių pacienčių, kurioms įsiūti krūtų implantai, klausimo, ar jos galėsiančios skristi lėktuvu ar plaukti keltu. „Ar krūtys nesprogs?“ – štai kas joms neduoda ramybės. Chirurgas joms paaiškina: „Labai daug moterų su dirbtinėmis krūtimis skraido ir laivais plaukioja, bet nesprogsta“.

Dr. Vytautą Jankūną pralinksmina moterų klausimas, ar nesprogs krūtų implantai. Algirdo Kubaičio nuotr.

V. Jankūną prajuokino ir dar viena pacientė, kuriai buvo suleista botulino injekcija. Gydytojas moterį perspėjo, kad savaitę po procedūros negalima vartoti alkoholio. Praėjus kelioms dienoms sunerimusi moteriškė paskambina gydytojui: „Išgėriau alkoholio. Kas man bus?“ „Nieko, tik apsvaigsite, - paaiškina chirurgas. – Tik tiek, kad botulinas praras savo efektyvumą“.

Rezidentiškas sapnas

Gydytojas traumatologas Markas Fiodorovas prisiminė dar rezidentūros laikų smagų nuotykį: „Budžiu. Vidurnaktį man paskambina medicinos sesuo ir liepia skubiai ateiti į operacinę. Greitai nubėgu, o ten tamsu, tuščia. Piktas nueinu pas seselę ir klausiu: „Kodėl skambinate man iš anksto, kol ligonis dar neparuoštas?“ Ji išpūtusi akis sako:  „Aš jums neskambinau“. Iš pradžių pamanau, kad mane kažkas apgavo, bet paskui pagalvojęs supratau, kad iškvietimas buvo labai tikroviškas sapnas, į kurį sureagavau. Dar neturėjau budėjimo patirties, labai jautriai reaguodavau į kiekvieną dirgiklį. Tai buvo labai rezidentiškas sapnas. Juoko visiems buvo nemažai“.

Žmona vos nenumarino vyro

Šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas papasakojo anaiptol nelinksmą istoriją, bet kaip pats ją pavadino – tragikomišką, kurios moralas, anot jo, būtų toks: „Dėl vyrų pasitikėjimo žmonomis šios juos gali ir nugalabyti visai to nenorėdamos“. Pasakojimą gydytojas pradeda nuo paaiškinimo, kad dėl vaistų vartojimo vyrai labai pasitiki savo antrosiomis pusėmis. Jei jos paduos tabletę, šie ją išgers užsimerkę. Ironiška, bet su gydytojais

tie patys vyrai linkę pasiginčyti. O štai kur nuveda toks pasitikėjimas savo žmonomis: „Viena moteris sirgo astma, o sergant šia liga, kaip žinote, kamuoja dusulys. Ji gėrė labai stiprius vaistus – hotaidą. O jos vyras buvo sveikas, bet kartą jį irgi ėmė kamuoti dusulys. Tačiau jį sukėlė širdies ritmo sutrikimas, bet sutuoktiniai to nežinojo. Žmona vyrui davė savo vaistų. Kadangi hotaidas smarkai išplečia bronchus, iš pradžių vyrui pagerėjo, bet praėjus kiek laiko jam pasidarė dar blogiau, nes šie vaistai paspartina širdies ritmą, o būtent širdies ritmo sutrikimas jam ir sukėlė dusulį. Vyrą teko guldyti į ligoninę“.

Gėrė žvakutes nuo hemorojaus

Kitas R. Sabūno pasakojimas tragedijos elementų neturi. „Keturiasdešimtmečiui vyrui nuo hemorojaus išrašiau žvakučių. Juk turbūt žinote, kad jos įleidžiamos į išangę, bet šis pacientas, nors ir buvo išsimokslinęs, protingas, to nežinojo. Tad žvakutes gėrė. Sąžiningai. Kadangi jam pagerėdavo tik protarpiais, jų vis pirko ir pirko.  Ir gėrė. Taip pat laikėsi dietos, darėsi specialias voneles, bet vis tiek sugrįžo pas mane. Tik čia ir išsiaiškinome, kaip iš tiesų žvakutės vartojamos. Žinoma, jos nepakenkė, bet ir nepadėjo“.

Ričardas Sabūnas prisiminė, kad jo pacientas yra gėręs net žvakutes nuo hemorojaus. Algirdo Kubaičio nuotr.

Pagrasino valdžia

Neurologas Viktoras Rimas Geraskinas su šypsniu prisiminė darbą sovietmečiu. Gydytojas papasakojo istoriją, kaip sutramdė aikštingą pacientą. Žinoma, šiais laikais tokie metodai jau nebepadėtų. „Į ligoninę kartkartėmis atvykdavo labai aikštingas rusakalbis pacientas, kuris viskuo labai skųsdavosi, jam viskas būdavo negerai, vos tik jis įkeldavo koją į palatą. Tada dirbau skyriaus vedėju. Ir štai vėl sulaukėme to vyriškio. Gydytojas, kuriam teko jį gydyti, atėjęs pas mane skundžiasi, kad tiesiog bijo to vyro. Aš jį nuraminau ir nuėjau į palatą. Įėjęs tvirtai rusiškai paklausiau: „Ar jums nepatinka tarybinė tvarka? Galėčiau apie jūsų nusiskundimus kai kam iš aukščiau pranešti“. Paciento veidas persimainė, jis labai išsigando ir patikino, kad jam viskas patinka ir viskas yra gerai. Daugiau niekada iš jo neišgirdome jokių nusiskundimų“.

Gal ir jums yra nutikę kokių nors linksmų, keliančių smagų šypsnį, istorijų gydytojų kabinete, ligoninėse, sanatorijose? Siųskite savo pasakojimus mums adresu info@vlmedicina.lt, visus juos paskelbsime. O smagiausios istorijos autorių apdovanosime.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų