Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Lietuviai savo lytiškumą droviai slepia nuo kitų(4)

Ligita Sinušienė | 2012-07-20 00:02:26

Lietuviai nedrįsta savęs identifikuoti kaip lytiškai aktyvių asmenybių? Toks klausimas iškilo organizacijos „Pozityvus gyvenimas“  vadovui Jurgiui Andriuškai, su bendraminčiais dalijančiam kontraceptines priemones vasaros sostinėje Palangoje. Pasirodo, net jaunimą tenka įkalbinėti, kad pasiimtų nemokamai dalijamų prezervatyvų.

 

Lytiniai santykiai
Net ir jaunus hiperaktyvius jaunuolius tenka įkalbinėti, kad pasiimtų dovanojamą kontraceptinę priemonę. © Fotolia.com

 

Net gėdina

Kalbėdamas apie šeštadieniais Palangoje vykstančią akciją organizacijos vadovas ir Valstybinės ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančių ligų kontrolės ir profilaktikos programos koordinavimo tarybos narys Jurgis Andriuška „Vakarų Lietuvos medicinai“ pasakojo, kad jaunus žmones tenka netgi visaip įkalbinėti, kad tik pasiimtų nemokamą prezervatyvą ar lubrikantą. “Netgi gėdiname: „Nesakykite, kad negyvenate lytinio gyvenimo“. Net kalbant su aštuoniolikmečiais ar devyniolikmečiais vaikinais. Tada jie įsidrąsina, o kai kurie dar ir paklausia: „O gal dar vieną?“ , - akcijos įspūdžiais dalijosi J. Andriuška. – Mūsų tikslas – didinti apsaugos priemonių prieinamumą, ypač tarp tų žmonių, kuriems jos per brangios nusipirkti“.

Deja, pašnekovo teigimu, ne visuomet net labdaros būdu gautos priemonės patenka į to rankas, kam jos skirtos. J. Andriuška prisiminė, kaip prieš kelerius metus jo atstovaujama organizacija užsiprašė pusantro kilogramo prezervatyvų, didžioji jų dalis pateko į „Cosmopolitan“ žurnalą. „O tie, kurie gali nusipirkti brangų žurnalą, tikrai gali įpirkti ir kontraceptines priemones. Tie prezervatyvai turėjo būti išdalinti nemokamai“, - su apmaudu kalbėjo vyras.

Hiperaktyvūs, bet prezervatyvui neturi pinigų

J. Andriuška įsitikinęs, kad nemokamai dalijamos kontraceptinės priemonės ypač reikalingos jauniems, dar nuo tėvų priklausomiems žmonėms: „O kai kurie jaunuoliai netgi hiperaktyvūs, jie eksperimentuoja, dar nėra atradę savęs. Ir jie dar neturi savo uždarbio“.

„Pozityvaus gyvenimo“ vadovas sako, kad Lietuvoje apskritai labai prastas lytinis švietimas. „Kai kurios mokyklos visiškai draudžia kalbėti apie lytinį gyvenimą, vengia mus įsileisti. Tačiau čia iškyla ir etikos problema – juk moksleiviai dar nepilnamečiai. Tad gal mokyklose ir nereikia dalinti kontraceptinių priemonių, bet lytinio švietimo pamokos 9-12 klasių moksleiviams tikrai reikalingos. Jiems turėtų būti prieinama ir informacija apie tai, kur kontraceptinių priemonių galima įsigyti pigiau ar pasiimti visai nemokamai, - kalbėjo J. Andriuška. – Be abejo, visi žinome, kad geriausia apsaugos nuo lytiniu keliu plintančių ligų ir nepageidaujamo nėštumo priemonė – susilaikymas. Deja, realiame pasaulyje yra kitaip“.

Šeštadieniais dalinti prezervatyvus ir lubrikantus Palanga pasirinkta neatsitiktinai: „Į pajūrį suvažiuoja jaunimas iš visos Lietuvos ieškoti nuotykių“.

Paima vaikams ir anūkams

Kas vis dėlto drąsiausi pasiimti nemokamai dalijamas kontraceptines priemones?

Pasirodo, vyresnio amžiaus moterys. Imdamos sako: „Man nereikia, bet sūnui, anūkui parvešiu“.

Pasak J. Andriuškos, lietuviams trūksta ne tik drąsos, bet ir žinių apie kontraceptines priemones. Šeštadieniais kurorte vykdoma akcija atskleidė, kad didžioji dalis lietuvių nieko nežino apie lubrikantus.  Tačiau sužinoję, kad tai yra specialus skystis, sumažinantis trintį lytinio akto metu, noriai pasiima.

„Lietuvoje apie lytiškumą kalbama kaip apie kažkokią gėdą, akcentuojama krikščionybė. Jaunimas bijo, kad bus apkaltintas paleistuvyste. „Kiti tiesiog bijo, kad „žmonės pagalvos, jog aš kažką turėjau“. Nemokamą prezervatyvą ir ŽIV testo pasidarymą kiti netgi sieja su homoseksualumu – „pagalvos, kad aš toks“, - stigmas vardijo J. Andriuška.

Vidutiniškai per dieną patikrinama apie 40 žmonių.

„Viagrą“ pacientui pirko gydytojas

ŽIV ir hepatito testavimo punktas

Tačiau kai kurie specialistai nepritaria J. Andriuškos teiginiams, esą lietuviai neidentifikuoja savęs kaip lytiškai aktyvių. Trisdešimties metų darbo patirtį turintis seksologas Vitalijus Žukas įsitikinęs, kad faktą, jog nedrįstama prieiti ir pasiimti nemokamai dalijamų prezervatyvų, derėtų vertinti kiek kitaip. „Gal tai tiesiog drovumas? Ir tai visai natūralu, - kalbėjo seksologas. – ir apskritai ar kas nors atliko kokius nors specialius tyrimus? Aš apie tai nesu girdėjęs. Gal ir kitose šalyse žmonės taip atvirai neina pasiimti nemokamų kontraceptinių priemonių?“

Gydytojas pabrėžė, kad drovumas, kalbant apie intymią gyvenimo sritį, yra natūralus. Kita vertus, pabrėžė V. Žukas, žmonės kontraceptinių priemonių gali lengvai įsigyti vaistinėse.

Tačiau V. Žukas, priešingai, pastebėjo, kad per 30 metų padaugėjo į seksologus besikreipiančių nepilnamečių. O apskritai, gydytojo teigimu, dažniau į seksologus kreipiasi moterys, nes vyrų seksualinės problemos išsprendžiamos paprasčiau, atsiradus lengvai prieinamai "Viagrai". Tiesa, vos atsiradus šiam vaistui gydytojui yra tekę ir pačiam pirkti medikamentą itin droviam pacientui, nes šis nedrįsęs to padaryti.

Anglijos mokyklose - ir akušerės

Jungtinėje Karalystėje šiuo metu viešinti lietuvaitė Vaiva pasakojo, kad kontraceptikai šioje šalyje apskritai yra nemokami. „Tarkim, poliklinikoje panorėjus galima išsiimti kortelę, pateikti registratūroje, o tada tave slaugytoja nusiveda į atskirą kambarėlį ir skiria tau maišelį, pilną prezervatyvų. Tereikia tik pasirašyti, kad pasiėmei. Toje kortelėje yra nurodyti viso miesto adresai, kur galima nemokamai įsigyti kontraceptinių priemonių“, - pasakojo mūsų tautietė.

Merginos teigimu, netgi prestižinėse miesto kavinėse gero tono reikalas tualete prie veidrodžio padėti lėkštę su prezervatyvais.

„Be to, galima eiti pas gydytoją, kuris tau siūlo pasirinkti kontracepciją: spirales, žiedus, tabletes ar net įsiuva ampules. Kai gūžčioji pečiais ir sakai, kad jokios nereikia, jiems labai keista“, - dalijosi įspūdžiais Anglijoje mūsų kraštietė.

Deja, net ir nemokamai dalijamos kontraceptinės priemonės, pasirodo, neišsprendžia visų problemų. Anglijoje per vietos žinias lietuvaitė dar pernai buvo girdėjusi, kad mokyklose žada įvesti akušerės etatą, nes  labai daug nėščių moksleivių lanko mokyklą.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (4)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų