Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas: kaip gimdyti toliau?

2012-05-22 00:03:21

Priešlaikinis  vaisiaus vandenų nutekėjimas -  apie 30- 40 proc. visų priešlaikinio gimdymo atvejų priežastis. Nutekėjus vaisiaus vandenims iškyla klausimas, kaip elgtis toliau: skubėti indukuoti gimdymą ar leisti moteriai gimdyti toliau.

Gimdymo skatinimas rezultatų reikšmingai nepagerino

Amerikos akušerių ir ginekologų draugija rekomenduoja indukuoti gimdymą, jei nuteka vaisiaus vandenys ir nėra sąrėmių, jei nėštumas yra 34 savaitės ir daugiau. Kitų šalių draugijos laikosi konservatyvesnio požiūrio.

Olandų mokslininkų, vadovaujamo  Van der Hamo, grupė atlikto atsitiktinės imties (randomizuotą) PPROMEXIL tyrimą. Jame dalyvavo  532 nėščios  moterys, kurioms įvyko priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas  34-37  nėštumo savaitėmis.  Moterys atsitiktiniu būdu buvo paskirstytos į dvi grupes: pirmojoje grupėje gimdymas buvo indukuotas su prostaglandinų arba oksitocino pagalba, antrojoje grupėje moterys buvo stebimos tol, kol natūraliai pagimdydavo, arba iki 37-os savaitės. Jei iki šio laiko nepagimdydavo, jis būdavo indukuojamas.

Tyrėjai padarė išvadą,  kad gimdymo indukavimas neturėjo įtakos šio randomizuoto tyrimo rezultatams.

Pirminis rezultatas – naujagimių sepsis abiejose grupėse  statistiškai nesiskyrė (2,6 proc. -  indukuoto gimdymo grupėje ir 4,1 proc.  - natūralaus gimdymo grupėje).

Antriniai stebėjimo rezultatai abiejose grupėse nesiskyrė, nors indukuoto gimdymo grupėje šiek tiek mažiau buvo chorioamnionito, vaisiaus membranų bakterinio uždegimo,  atvejų  (2,3 proc.  versus 5, 6 proc.), tačiau dažniau pasitaikė naujagimio hipoglikemijos  (9 proc. versus 8, 9 proc.), sumažėjusio gliukozės kiekio kraujuje, ir hiperbilirubinemijos (38 proc.  versus 26 proc.), vieno iš kepenų fermentų padidėjimo kraujuje, atvejų.

Autoriai daro išvadą, kad nutekėjus prieš laiką vaisiaus vandenims, gimdymo indukavimas rezultatų reikšmingai  nepagerina. Natūralaus gimdymo  laukimo taktika pailgina nėštumą vidutiniškai trimis dienomis bei reikšmingos įtakos kūdikio sepsio, respiracinio distreso sindromo bei  cezario pjūvio atvejų skaičiui neturi.

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad kūdikio sepsio skaičius natūralaus gimdymo atveju buvo mažesnis nei tikėtasi. Tai gali būti todėl, kad šio tyrimo metu antibiotikai natūralaus gimdymo grupėje buvo taikomi dažniau nei įprasta.

Infekcijos rizika verčia ilgai nelaukti

Vytautas Rauba. Algirdo Kubaičio nuotr.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ginekologijos departamento Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Vytautas Rauba „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė, kad jų ligoninė vadovaujasi  A lygio įrodymais.

„ A lygio įrodymai reiškia, kad jie gauti atlikus multicentrinius  tyrimus keliose valstybėse, daugelyje bazių per kelis kontinentus.  B lygio įrodymai gaunami iš tyrimų, kurie atliekami  vienos valstybės keliose įstaigose, C  lygio- vienoje įstaigoje, D – gauti vieno autoriaus tyrimais“, - sakė  jis.

Gydytojas paaiškino, jog normaliai vaisiaus vandenys nuteka, kai prasideda gimdymo veikla, apie 6 cm atsidaro gimdos kaklelis, padidėja gimdoje spaudimas, plyšta pūslė.

„Jei vaisiaus vandenys nenuteka – tai rimta komplikacija. Jei pūslė išlieka visą laiką iki pat vaiko gimimo, vaikas gimsta vandenų pūslėje, tada gali atšokti placenta, o vaikas  prisigerti tų vandenų. Anksčiau paplitęs  posakis „Vaikas gimė

marškinėliuose“ reiškė, kad jis  laimingas, kad išliko gyvas, nes tokiu atveju likti gyvam buvo kaip stebuklas“, - pasakojo V. Rauba.

Jo duomenimis,   prieš laiką vaisiaus vandenys nuteka  apie 30  proc.  moterų. Dažniausia to priežastis yra  infekcija.

„Paprastai  vaisiaus pūslė  elastinga, o kai būna infekcija, dangalai  sutvirtėja  ir nuo mažiausio pasijudinimo nuteka.  Kol vandenys yra - kaklelis uždaras, yra gleivių kamštis, vandenų pūslė saugo,  kad į gimdą nepakliūtų infekcija. O kai nubėga vandenys, plyšta pūslė, tada nelieka gleivių kamščio ir gimda pasidaro atvira infekcijai. Tad jei dar vaisiaus  nubėgimą lėmė infekcija, iškyla dvigubas pavojus.  Kai nubėga vandenys, mes  įvertiname, koks yra nėštumo laikas. Jei vandenys nubėgo iki 34  nėštumo savaitės,  tada skiriamas vaisiaus plaučių brandinimas, kuris užtrunka parą laiko.  Iki to laiko,  jei nėra infekcijos požymių, stengiamės, kad vaikas negimtų.   O jei vandenys nubėgo po  34 savaičių, įvertiname, ar nėra ryškių infekcijos požymių, ir 4-6 valandas stebime  mamos ir vaiko būklę. Jei gimdymas per tą laiką neprasideda, pagal kaklelio arba vaiko būklę skiriamas arba gimdymo sužadinimas,  arba kitos priemonės. Laukiant ilgiau, - tai patvirtinta A lygio įrodymais -  smarkiai didėja rizika ir vaikui, ir motinai“, - pasakojo akušeris ginekologas.

Gydytojo patirtis rodo, kad vienos moterys, kurioms  nubėga vaisiaus vandenys,  išsigąsta, mano,  kad tą pačią sekundę reikia ką nors daryti, o kitos, nubėgus vandenims, atvyksta gimdyti po kelių parų. Tai nesą gerai, nes didėja infekcijos rizika. Jis rekomenduoja tokiu atveju moterims nedelsti – kreiptis iš karto.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Van der Ham D, et al "Induction of labor versus expectant management in women with preterm prelabor rupture of membranes between 34 and 37 weeks: A randomized controlled trial" PLoS Med 2012; DOI: 10.1371/journal.pmed.1001208.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų