Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Mitybos specialistė V.Kurpienė: latte kava arba obuolys irgi yra valgis

2012-05-17 08:59:41

Dietų pasaulyje egzistuoja tiek daug mitų. Pavyzdžiui, kad mesti svorį gali tik tada, kai esi alkanas. Arba laikantis dietos būtinai turi lankyti ir treniruoklių salę. Apie tai ir dar daug kitų mitybos klausimų kalbamės su sveikos mitybos specialiste, „Sulieknėk sveikai“ vadove Vaida Kurpiene. Ši moteris ne tik teoriškai išmano visas mitybos taisykles, bet ir pati nuėjo ilgą kelią bandydama atsikratyto antsvorio ir su juo susijusių problemų. Jai tai pavyko, tad dabar Vaida Kurpienė sukaupta patirtimi dalinasi su kitais. „Kai jaučiatės sotus ir patenkintas, lieknėjate su malonumu“,- sako pašnekovė.

Norint numesti svorio reikėtų riboti aukščiausios rūšies miltinius gaminius. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kokias mitybos klaidas daro žmonės, kurie nutunka?

Nebūna taip, kad žmogus valgytų absoliučiai neteisingai ir visi produktai būtų blogi. Dažniausiai pasitaikančios klaidos tokios: nėra pusryčių, per retai ar per dažnai valgoma, pagrindinis maisto kiekis antroje dienos pusėje, per mažai skysčių, daug kaloringų, tačiau mažai reikalingų maistinių medžiagų turinčių produktų, kurie skatina valgyti dar ir dar. Jei jaučiate alkio priepuolius ar didžiulį potraukį saldumynams ir miltiniams patiekalams, reiškia maitinatės neteisingai, nes tokių dalykų neturėtų būti.

Dažnai girdžiu „aš mėgstu saldumynus“ arba „man drebėtų rankos, jei jų atsisakyčiau“. Tiesa yra tokia, kad tai ne jūs norite, o organizmas „reikalauja“. Subalansavus mitybą tokie norai išnyksta labai greitai.

Kokios pagrindinės sveikos mitybos taisyklės, kurių patartumėte laikytis?

Dažnai valgyti, kas 2,5-3 valandas, rinktis vertingus ir tuo pačiu skanius patiekalus bei maisto produktus, vartoti pakankamai skysčių, šalto spaudimo aliejus, daug šviežių termiškai neapdorotų daržovių ir... gerai viską sukramtyti.

Kiek kartų per dieną rekomenduojate valgyti?

4-6 kartus, priklausomai nuo dienos rėžimo. Idealiausia – 5 kartai. Vėlgi, dažniausiai žmonės supranta valgymą kaip kepsnį su bulvėmis. Pirmiausia reikėtų suprasti, kad latte kava arba obuolys irgi yra valgis. Taigi rekomenduoju tris pagrindinius valgymus: pusryčiai, pietūs ir vakarienė, bei jų tarpuose: priešpiečiai ir pavakariai. Toks valgymo režimas pagreitina medžiagų apykaitą ir neleidžia per daug išalkti. Nebelieka stipraus alkio jausmo, taigi didžiuliai vakariniai valgymai išnyksta savaime.

Ką išbraukti iš raciono ir ką būtina įtraukti, kad būtume sveikesni ir lieknesni?

Reikia suprasti, kad negalima imti ir išbraukti iš raciono produktus ar ypač jų grupes, ir į jų nepakeisti kitais. Tokiu atveju, labai tikėtina, kad jūsų organizmui ims trūkti tam tikrų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, reikėtų riboti aukščiausios rūšies miltinius gaminius. Kita vertus, miltinius, net ir kvietinius, gaminius tikrai galima ir reikia valgyti, tačiau jie turėtų būti pagaminti iš viso grūdo dalių miltų.

Daug diskutuojama apie kasdienį vandens vartojimą. Kokį kiekį išgerti rekomenduojate Jūs?

Na, dažniausiai sakoma, kad reikia išgerti 6-8 stiklines vandens per dieną. Bet žmonės skirtingi. Vienas sveria 60 kg, kitas 120 kg. Nejaugi jiems skysčių norma tokia pati? Tikrai ne, ji skiriasi dvigubai. Suaugusiam sveikam žmogaus teorinė skysčių norma apskaičiuoja taip: 1 kūno svorio kilogramas dauginamas iš 30 mililitrų. Pasiskaičiuoti savo teorinę paros skysčių normą galite puslapyje sulieknek.lt.

Vėlgi, tai teorija, asmeniškai mokau kaip pagal paprastus fizinius požymius atskirti, ar išgeriate pakankamą kiekį, reikia daugiau ar mažiau. Faktinė kiekvieno žmogaus norma priklauso nuo jo valgomo maisto (kiek valgo šviežių daržovių, vaisių, kiek kepto maisto ir pan.) bei organizmo savybių. Taigi norma – individuali. Svarbu žinoti, kad troškulys nėra dehidratacijos požymis, jis atsiranda tik tada, kai trūksta nedidelio vandens kiekio, jei jo trūksta daug- troškulio nejaučiame. Taigi galvoti, kad „man skysčių nereikia, nes organizmas neprašo“ – klaidinga.

Kokią ir kaip dažnai reikėtų valgyti mėsą?

Esame mėsėdžių tauta (juokiasi). Aš pati prieš aštuonis metus valgydavau mėsa 3 kartus per dieną ir kaip dabar atsimenu savo žodžius, kad galėčiau atsisakyti bet ko, tik ne mėsos. Bet laikas bėga ir viskas keičiasi. Dabar mėsą vidutiniškai valgau 3-4 kartus per savaitę.

Labai svarbu suvokti, dėl ko valgome mėsą. Kad skanu, tai jau aišku. Kokia jos maistinė vertė? Iš mėsos mes turime gauti baltymus, o riebalų – minimaliai. Vištienos sparneliai ir uodegėlė yra visiškai prastas pasirinkimas – mažai baltymų ir daug riebalų. Reikėtų ir rinktis, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlę be odelės. Kadangi lietuvis be kiaulienos gyventi negali, tai geriausia kiaulienos dalis, turinti mažiausiai riebalų, yra kiaulienos išpjova.

Kaip apskritai turėtų vykti valgymo procesas?

Būtina gerai sukramtyti maistą, todėl kai valgote nežiūrėkite televizoriaus ir nenaršykite internete. Lėkštėje esantis valgis ir jūs – puiki pora (šypsosi). Tokiu atveju ne tik gerai sukramtysite, bet ir greičiau pasisotinsite. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gerai kramtant suvalgoma 20% mažiau maisto, taigi ir kalorijų gaunate mažiau.

O kiek kilogramų per mėnesį numesti yra sveika?

Svarbu vertinti ne kilogramais, o procentais nuo kūno svorio. Tai, kas yra sveika, kai sveriate 90 kg, bus visiškai nesveika, kai sveriate 60 kg. Svarbu ne numesti kuo greičiau, o numesti teisingai. Per greitai metant svorį netenkama skysčių, prarandama raumenų masė, taigi svoris ne tik greitai grįžta atgal, bet ir sulėtėja medžiagų apykaita.

Esate paruošusi originalią savo sveikos mitybos ir lieknėjimo programą. Kas paskatino tai padaryti?

Kai numečiau svorio, visi pradėjo klausinėti, kaip tai padariau ir mielai pasakojau, tačiau po kurio laiko susitikusi tuos pačius žmones mačiau, kad niekas nepasikeitė. Jei žmogus žino taisyklę, bet nežino KODĖL jos reikia laikytis, jo ryžtas greitai dingsta.

Sveikai maitinantis, metant svorį, reikėtų ir fizinių treniruočių?

Kiek patys pažįstate žmonių, kurie sportuoja po 3-4 kartus per savaitę ir svoris nekrenta? Svarbu suprasti, kad svoris metamas mitybos pokyčių dėka, o sportas reikalingas kūno stangrumui bei sveikatai. Prasidėjus kursui prašau nepradėti sportuoti, tik po 8 savaičių jau galima rinktis kalanetikos, ėjimo, šiaurinio vaikščiojimo, pilateso ar plaukimo treniruotes. Mėnesį ar du pasitreniravus, galima pereiti ir prie intensyvesnio sporto, jei norisi. Svarbu neužsigriebti vienu metu per daug, kad vieną rytą atsibudus nebūtų jausmo, kad „per sunku, per daug“ ir viską mesti. Žinoma, pasivaikščiojimas, lipimas laiptais, pasivažinėjimas dviračiu ar rytinė mankšta – labai pageidautina.

Su kokiomis problemomis bei kliūtimis susiduriate dirbant su svorį metančiais žmonėmis?

Sakyčiau susiduriu daugiau su mitais įvairiausiais. Taigi žmones pirmose paskaitose reikia įtikinėti, kad tikrai pakaks laikytis tų kelių nesudėtingų taisyklių, kad kristų svoris ir pagerėtų sveikata (šypsosi). Na, bet tai trunka trumpai, nes jau po savaitės svarstyklės rodo „minusą“, o po mėnesio ima laisvėti rūbai.

Koks iššūkis jiems atrodo didžiausias?

Sunkiausia sekasi dažnai valgyti. Praeina laiko, kol žmogus įsisąmonina, kad maistui reikia skirti laiko. Pirmiausia pasiplanuojame valgymus ir tik tada visus kitus darbus, o ne atvirkščiai. Tęstinės programos privalumas yra tas, kad nagrinėjame įvairias situacijas, lieknėjimo programos dalyviai dalinasi tarpusavyje, kaip jie išsprendžia savo situacijas. Galiausiai daugelis lieknėjimo programos dalyvių sako, kad „tiek daug gyvenime nevalgiau, o lieknėju“!

Koks Jūsų sveikatingumo receptas?

Receptas kiekvienam skirtingas turėtų būti, juk visi mes skirtingi. Pradėti reikėtų nuo kelių dalykų. Pirmiausia, pripažinimo, kad situacija jūsų netenkina, kad aplinka nepasikeis ir vienintelis dalykas ką jūs galite keisti – tai save. Antras žingsnis - pamilti save iš naujo ir imti skirti sau laiko.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų