Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Finasteridas gali turėti įtakos seksualinei funkcijai

2012-05-08 00:10:39

Finasteridas – vienas iš nedaugelio vaistų, kuriuo gydoma gerybinė prostatos hiperplazija (išvešėjimas). Klinikinėje praktikoje šis vaistas taikomas nuo 1990 metų.

Trikdo seksualinę funkciją

Pastebėta, kad finasteridas mažina vyrų sugebėjimą apvaisinti ir blogina sėklos kokybę. Nutraukus šio vaisto vartojimą, šios pašalinės reakcijos praeina, tačiau gali išlikti sumažėjęs lytinis potraukis bei  erektilinė funkcija.

© kocakayaali-Fotolia.com

JAV Maisto ir vaistų administracija praneša, kad prie galimo pašalinio poveikio vaisto naudojimo instrukcijoje bus įtrauktas poveikis seksualinei funkcijai. Joje rašoma, kad  ≥1 proc. finasteridas gali sukelti impotenciją, sumažėjusį libido, sumažėjusį ejakuliacijos tūrį, krūtų padidėjimą ir paraudimą.

Pagrindinis vaistas

Finasteridas, - sutinka gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius, - išties gali turėti  šalutinį poveikį, tačiau jis sumažina prostatos vėžio išsivystymo tikimybę bei padeda išvengti operacijos.

 „Finasteridas mažina išvešėjusią prostatą, t.y. veikia ligos priežastį, todėl ne tik atkuria  šlapinimosi funkciją, bet ir užkerta kelią šlapinimosi sutrikimų pasikartojimui bei padeda išvengti operacijos. Tai pagrindinis vaistas prostatos išvešėjimui gydyti. Jo veikimo mechanizmas paremtas fermento 5α–reduktazės blokavimu, dėl to mažėja prostatos tūris, kartu ir prostatos hiperplazijos sukelti šlapinimosi sutikimai”, - teigiamą vaisto poveikį nupasakojo dr. M. Danilevičius.

Jis pabrėžė, jog finasterido poveikis pastebimas ne iš karto, todėl gali susidaryti įspūdis, jog vaistas neveikia. Tačiau gydymo rezultatas labai priklauso nuo vaisto vartojimo nuoseklumo ir trukmės. Kadangi prostatos hiperplazija yra lėtinė liga, finasteridą reikia vartoti nuolat. Nutraukus gydymą, prostata gali vėl padidėti ir atsinaujinti ligos simptomai, - perspėjo “Vakarų Lietuvos medicinos“ konsultantas.

„Finasteridas taip pat mažina prostatos vėžio atsiradimo tikimybę, veikia plaukų folikulus ir apsaugo nuo per ankstyvo nuplikimo“, - pridūrė gydytojas.

Anot jo, finasteridas daugelio pacientų gerai toleruojamas, tačiau šalutinį poveikį gali turėti.

„Pagrindinis šalutinis šio vaisto poveikis – sumažėjęs libido ir erekcijos sutrikimas. Šie sutrikimai galimi, tačiau yra grįžtami vos tik nutraukus gydymą. Kai kurie ligoniai gali skųstis ir sumažėjusiu ejakuliato kiekiu, todėl pacientai turi būti visuomet informuojami apie tokį galimą šalutinį vaisto poveikį. Literatūros duomenimis, apytikriai tik 1 proc. pacientų gali pasireikšti toks šalutinis poveikis, taip pat gali padidėti krūtų jautrumas ir vystytis ginekomastija (padidėti krūtys). Nėščios moterys arba moterys, kurios gali tapti nėščios, neturėtų imti į rankas susmulkintų arba sulaužytų finasterido tablečių“, - informavo urologas.

Viena labiausiai paplitusių ligų

Šlapinimosi funkcijos sutrikimus vyrams dažniausiai sukelia prostatos ligos, - pasakojo konsultantas.  Prostatos hiperplazijos požymiai  - padidėjusi prostata spaudžia šlaplę, šlapimas sunkiau nuteka, atsiranda simptomai, trikdantys įprastą gyvenimo ritmą bei kasdieninę veiklą: reikia keltis naktį, dažniau šlapinamasi dieną (dažniau nei 6 kartus), silpna, nutrūkstanti šlapimo srovė, sunku pradėti šlapintis. Vargina nevisiško pasišlapinimo jausmas, būna, kad noras šlapintis tampa ūmus, sunkiai suvaldomas. Sutrinka lytinė funkcija.

Prostatos hiperplazija  - viena labiausiai paplitusių vyrų ligų. Statistika teigia, kad ji vargina apie 50 proc. 50-ies metų vyrų ir daugiau nei 80 proc. šešiasdešimtmečių.

vlmedicina.lt

Šaltinis

https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/InformationbyDrugClass/ucm299754.htm

https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/020180s040s041s042lbl.pdf

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų