Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Antsvoris nėštumo metu sąlygoja didesnę komplikacijų riziką

2012-05-31 00:01:04

 „Mamos, turinčios padidėjusį gliukozės kiekį kraujuje, gali likti nepastebėtos“,- nuogąstauja tyrėjai. Nėščiosioms, kurios turi antsvorio ir nežymiai padidėjusį gliukozės kiekį kraujuje, gydytojai skiria ne tiek daug dėmesio, kaip nutukusioms ar sergančioms gestaciniu (nėščiųjų) diabetu moterims, todėl rizika nėra deramai įvertinama.

Dalia Opulskienė. Algirdo Kubaičio nuotr.

Naujos studijos, kuri buvo atlikta JAV, duomenys teigia, kad šios nėščiosios turi didesnę nėštumo komplikacijų riziką už nutukusias nėščiąsias su normaliu gliukozės kiekiu kraujuje bei nėščiąsias, turinčias normalų svorį ir gestacinį (nėštumo) diabetą.

Studija, kuri buvo atlikta devyniose JAV valstijose tarp 23 tūkst. moterų, parodė, kad visais minėtais atvejais paprastai yra diagnozuojamas „stambus vaisius“. Žinia, stambus vaisius padidina cezario pjūvio tikimybę gimdymo metu ir naujagimio traumatizmą gimdant natūraliais gimdymo takais. Nutukusių ir gestacinį diabetą turinčių gimdyvių naujagimių svoris buvo 12 uncijų (340,2 g) didesnis, antsvorio (bet nenutukusių) ir kiek padidėjusį gliukozės kiekį kraujuje turinčių gimdyvių naujagimių svoris buvo 7,5 uncijos (212,6 g) didesnis, o normalų svorį, bet gestacinį diabetą turinčių gimdyvių naujagimių svoris 6 uncijomis (170,1 g) didesnis už normalų svorį ir gliukozės kiekį kraujuje turinčių gimdyvių naujagimių svorį.

Pažymėtina, kad gimdyvių, turinčių padidėjusį svorį ir gliukozės kiekį kraujuje, naujagimiams buvo nustatytas didesnis insulino ir mažesnis gliukozės kiekis kraujuje. „Ilgainiui šis efektas gali tapti vaikų nutukimo ir cukrinio diabeto priežastimi“- teigia tyrėjai.

Ši studija parodė, kad lygiai taip pat atidžiai reikėtų stebėti ne tik nutukusias ar gestacinį diabetą turinčias moteris, bet ir tas, kurios turi tik antsvorio  ir nežymiai padidėjusį gliukozės kiekį kraujuje. Bet kuriuo atveju ši kombinacija sukelia vienodai didelę nėštumo komplikacijų riziką.

Kadangi mitybos, metabolizmo ir svorio įtaka nėštumo išeitims yra svarbi, kiekvienai nėščiajai pirmojo vizito metu būtina rekomenduoti dietologo konsultaciją ir sudaryti išsamų moters mitybos planą nėštumo metu. Šias paslaugas turėtų kompensuoti draudimo kompanijos,-mano tyrėjai.

“Šis tyrimas aktualus. Bet Lietuvoje yra geresnė situacija, nes nėščiųjų priežiūroje yra numatyti būtini tyrimai bei specialistų konsultacijos”, - paaiškino gydytojas endokrinologas Andrej Levinger.

Būtina ir mąstysenos korekcija

Gydytoja akušerė ginekologė Dalia Opulskienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė, jog visos  nėščiosios, kurios yra nutukusios, kurios anksčiau gimdė stambius vaikus arba kurių mamos sirgo ar sega 1 ar 2 tipo diabetu, atliekamas gliukozės tolerancijos mėginys, vadinamu cukraus kreive, ir visos tiriamos dėl galimo nėštuminio diabeto. Jei nustatoma, kad gliukozės kiekis kraujuje padidėjęs, jos siunčiamos į Kauno klinikas ištirti papildomai, joms skiriama speciali nėštumo priežiūra.

„Įrodyta, kad esant gestaciniam diabetui ar net vien antsvoriui yra didesnė infekcijų, nėštumo komplikacijų rizika, apskritai didesnė rizika  visoms ligoms“, - sakė gydytoja.

Gydytojas A. Levinger patartų ruoštis nėštumui iš anksto pakoregavus savo mitybos racioną ir ir per visą nėštumo laikotarpį maitintis sveikai.

“Stambus vaisius - rimta diagnozė. Juk stambus vaikas iš anksto pasmerktas visą gyvenimą kovoti su svoriu, kentėti bendraamžių patyčias, gauti blogesnį išsilavinimą ir darbą. Kokia neatsakinga turi būti mama, pasmerkianti vaiką kančioms. Svorio korekcija neįmanoma be mąstysenos korekcijos”, – sakė “Vakarų Lietuvos medicinos” konsultantas.

Jo pastebėjimu, dažnai Lietuvoje problemos prasideda su antru nėštumu, ypač jeigu po pirmojo svoris padidėjo keliais kilogramais ir jei moteris, labai daug dėmesio skirdama vaiko priežiūrai ir darbui, visiškai nebesirūpina savo sveikata.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Northwestern University, news release, April 11, 2012

Last Updated: April 17, 2012

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų