Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vaikų sanatorijos paslaugomis skundžiasi tik gyvenimu nusivylusios motinos?(1)

Ligita Sinušienė | 2012-04-27 00:04:15

„Ar mes turime sumokėti už sanatorijos renovaciją?“ – stebėjosi moteris, už parą vaikų sanatorijoje „Palangos gintaras“ mokėjusi po 10 Lt. Žinoma, ji galėjusi rinktis ir nemokamą palatą su nuplyšusiais tapetais ir be televizoriaus. Tačiau rūpesčių jai kėlė ir kova už vaiko sveikatą bei kokybiškas reabilitacijos paslaugas.

"Palangos gintare" nuolat sveikatą stiprina apie 300 vaikų. Ligitos Sinušienės nuotr.

Dengia renovaciją?

Nenorėjusi atskleisti savo pavardės moteris, atvykusi iš Šiaulių, pasakojo, su kokiomis problemomis susidūrusi, kai atvyko sustiprinti savo trimetės dukrelės sveikatos į pajūrio kurorto sanatorinę įstaigą. „Mane nustebino pasiūlymas, kad norėdama  gyventi renovuoto korpuso kambariuose turiu už parą sumokėti po 10 Lt. Juk renovacija vykdoma iš Europos Sąjungos lėšų, tad negi mes dar turime ją padengti? Be to, nesuprantu, už ką imami tokie pinigai, nes skirtumas tik tas, kad kambarys suremontuotas. Man paaiškino, kad už televizorių. Tačiau negi per dieną išeikvoju elektros  už 10 Lt?“ – piktinosi moteris.

Sanatorijos klientė stebėjosi ir dėl to, kad pinigus už nakvynę turėjusi sumokėti iš karto vos atvykusi. „O jeigu aš išvažiuosiu anksčiau?“ – pasidomėjo moteris, tačiau iš karto buvo nuraminta, kad tokiu atveju už sanatorijoje nepraleistas dienas pinigai jai bus grąžinti. Tačiau jau įsikūrusi jauna mama sužinojo iš vienos dažnos „Palangos gintaro“ klientės, kad ji pinigų niekada neatgavusi.

Už pietus – į kišenę darbuotojai?

Pirmą kartą apsilankiusi šioje įstaigoje šiaulietė buvo nustebinta ir neaiškios maitinimo tvarkos. Registratūroje ji sužinojusi, jog vaikui iki ketverių metų sanatorijos valgykloje priklauso penkis kartus maitintis: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė. Tačiau valgykloje naujokė sužinojo, jog pavakariai jos dukrelei nepriklauso. Moteris pamanė, jog registratūros darbuotoja ją neteisingai informavusi, tačiau kartą pamatė, kaip viena moteris su panašaus amžiaus vaiku pasiėmė pavakarius. Užkalbinusi ją šiaulietė sužinojo, kad jos vaikui irgi 3 metai.

Moteris nesuprato ir kiek kartų ji pati gali maitintis šioje įstaigoje. Registratūros darbuotoja ją patikino, jog atvažiavusiai su vaiku iki ketverių metų jai priklauso nemokami pietūs, bet valgyklos darbuotoja tvirtino priešingai – už pietus turinti susimokėti. Tačiau pasiūlė jai sutaupyti – mokėti tiesiai į rankas mažesnę sumą. Nauda būsianti abiem.

Mažametės motina  piktinosi ir maisto pasirinkimu. Esą nėra maisto įvairovės, tėvams kasdien pietums siūloma tik kotletų.

Pasiūlė pačiai masažuoti

Tačiau daugiausiai nerimo šiaulietei kėlė tai, jog atvažiavusi stiprinti dukters sveikatos turėjo saugotis ligų. Moteris įsitikinusi, kad į sanatoriją turėtų būti priimami tik nesergantys infekcinėmis ar virusinėmis ligomis vaikai, tačiau čia atvykusios šiaulietės tik per plauką išvengė rotaviruso, siautusio sanatorijoje. „Visa laimė, kad gyvenome ketvirtame aukšte“, - bent tuo pasidžiaugė moteris.

Šiaulietė nusivylė ir „Palangos gintare“ dirbančių specialistų paslaugomis. „Viena masažuotoja dukrą pamasažavo tik 5 minutes, nors gydytoja buvo skyrusi  15 minučių. Kai pasakiau, ji atšovė: „Tai ir masažuokite 10 minučių pati!”, - apstulbusi savo įspūdžiais dalijosi portalo pašnekovė.

Viskuo skųstis neįmanoma

Tačiau „Vakarų Lietuvos medicinos“ kalbintas „Palangos gintaro“ direktoriaus pavaduotojas reabilitacijai Gediminas Lapkauskas įsitikinęs, kad žmogus, nepatenkintas viskuo, pradedant priėmimo į sanatoriją sąlygomis ir baigiant procedūrų kokybe, veikiausiai pats turi problemų. „Iš jūsų klausimų matau, kad jai nepatinka viskas, bet taip nebūna. Gal žmogui nepatinka

maistas, gal procedūra, bet ne viskas. O jei mūsų paslaugos būtų tokios nepriimtinos, po kelių dienų žmogus turi teisę pasiimti visas pažymas ir persikelti į kitą sanatoriją“, - kalbėjo G. Lapkauskas. Tačiau per jo darbo „Palangos gintare“ dvidešimt vienerius metus taip nutikę gal tik kartą ar du – ne daugiau.

Už norą gyventi renovuotame korpuse vaikus iki 8 metų lydintys asmenys moka 10 Lt į parą. Ligitos Sinušienės nuotr.

 Įstaigos direktoriaus pavaduotojas prasitarė, kad šią savaitę sanatorija buvo patikrinta Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos. Patikrinimo priežastis – kitos mamos laiškas atitinkamoms instancijoms, kuriame ji išsako priekaištus Palangos vaikų sanatorijai. „Ji buvo su vaiku, bet tą dieną, kai atvyko komisija, išvažiavo, savavališkai vaiką palikusi savo motinai – močiutei. Žodžiu, pasitraukė „iš mūšio lauko“. Juk mūsų sanatorijoje yra ir padėkų bei skundų knygos, atskira – valgykloje. Tačiau tokios mamos nesinaudoja vidaus knygomis, joms žemiausia pakopa – Maisto ir veterinarijos tarnyba, toliau – žurnalistai, Seimas ir dar aukštesnė valdžia“, - savo pastebėjimais dalijosi G. Lapkauskas.

Moka už komfortą

Jo teigimu, „Palangos gintare“ reguliariai – kartą ar du per mėnesį vyksta tėvų susitikimai su įstaigos administracija. Tačiau šį trečiadienį, pasak pašnekovo, iš 152 mamų į susitikimą atėjo tik 32, nors čia visos turi galimybę užduoti visus rūpimus klausimus. Šiame susirinkime motinoms buvo išaiškinta ir priemokos už renovuotą kambarį priežastis. „Kadangi šiuo metu sanatorijoje yra seni ir renovuoti kambariai, kurie suremontuoti, su dušais, naujais baldais ir televizoriumi, todėl už apsigyvenimą juose imame 10 Lt, bet tik iš mamos“, - aiškino direktoriaus pavaduotojas.

Bet juk renovacija atliekama iš Europos Sąjungos lėšų? Ar atnaujinus visus korpusus mokestis už apsigyvenimą bus imamas už kiekvieną kambarį? „Ne, nežinau, - kiek sutriko pašnekovas. – Reiktų klausti direktoriaus, bet šiandien jis išvykęs. Turbūt ne, tada nereikės mokėti, o dabar juk yra pasirinkimas ir skirtinga kambarių kokybė, tad už komfortą ir moka. Ši apmokėjimo tvarka yra teisėta, patvirtina Sveikatos apsaugos ministerijos“.

G. Lapkauskas paaiškino, kad su vaiku iki 8 metų atvykstanti mama, jei apsistoja nerenovuotame kambaryje, neturi mokėti. O su neįgaliais vaikais gali būti sanatorijoje, kol  jiems sukaks 18 metų.

Nenorintieji turėti papildomų išlaidų gali įsikurti štai taip atrodančiame korpuse. Ligitos Sinušienės nuotr.

Sandorius inicijuoja mamos

Vaikams iki 8 metų skiriamas 3 kartų per dieną maitinimas, vaikui iki 3 metų priklauso ir pavakariai. Mamai nekainuoja pusryčiai ir vakarienė. „O nuo kovo 19 d. mamoms su tokio amžiaus vaikais pradėjome duoti ir nemokamus pietus“, - sakė pašnekovas.

O ar pavaduotojui žinoma, kad sanatorijos virtuvės darbuotojos mėgina sau „prisidurti prie algos“, besiderėdamos su mamomis? G. Lapkauskas atkreipė dėmesį, kad „visuomet bus duodančių, bus ir imančių“. Tačiau tvirtino, jog būtent pačios mamos siekia tokiu būdu sutaupyti ir nė už ką nenorėjo patikėti, jog pati darbuotoja būtų pasiūliusi tokį sandorį. „Nežinau tokios, kad ateitų ir pasiūlytų mamai duoti pinigus jai į rankas. Juk darbus visos brangina. O, be to, dabar ir nėra reikalo, nes pietūs mamoms nemokami, - kalbėjo pašnekovas. – Tokius kaltinimus reikia grįsti faktais. Kadangi nuo kovo mėnesio pietūs mamoms nekainuoja, vadinasi, ji melavo. O mamos iš tiesų kartais meluoja. Pavyzdžiui, man teko susidurti su atveju, kai moteris darbuotojams tvirtino, jog ją reikia su vaiku priimti į sanatoriją, nes ji turinti pavaduotojo leidimą. Tačiau aš jos net akyse nesu matęs“.

„Yra ne visai taip“

Pavaduotojas nesutiko ir su kaltinimais, esą sanatorijos valgykloje pietums kasdien siūloma „vien kotletų“.

Beje, maisto neįvairove „Palangos gintarą“ kaltino ir kita mama, kurios pastangomis įstaiga ir buvo patikrinta. „Pavyzdžiui, nuo balandžio 1 d. iki 24 d. natūralios mėsos buvo duodama 10 kartų: 5 kartus karbonadų ir tiek pat – guliašo, maltos mėsos gaminių 12 kartų, iš kurių 2 kartus – paukštienos maltinis  ir 1 kartą – kalakutienos, dar 2 kartus – bulvių plokštainis“, - aiškino pašnekovas.

Nors "Palangos gintaro" kelių korpusų renovacija atlikta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, už gyvenimą juose tėvams tenka primokėti. Ligitos Sinušienės nuotr.

Palangos maisto ir veterinarijos  tarnybos vyriausioji specialistė Dana Domarkienė antrino G. Lapkauskui, tvirtindama, jog yra „ne visai taip“, kaip sako besiskundžiančios. „Tyrimas kol kas tęsiasi, atliekami mikrobiologiniai ir cheminiai maisto tyrimai. Tačiau patiekalai atitinka receptūras, svorį, netgi atlikome apklausą valgykloje – ir tėvai, ir seneliai patenkinti, daugiau niekas priekaištų neišsakė“, - kalbėjo specialistė.

Nusivylusios gyvenimu

Ar pašnekovė sutinka su pavaduotojo teiginiu, esą viskuo skundžiasi turinčios problemų asmenybės? „Šiais laikais visi esame įdirginti, o šių mamų vaikai – sergantys, galbūt žino, jog jie nepasveiks, tad yra nepatenkintos savo gyvenimu. Gali būti, kad iš to ir kyla tokie nusiskundimai“, - mintimis pasidalijo D. Domarkienė.

Maisto specialistė atkreipė dėmesį, kad iš 9 sanatorijų Palangoje daugiausia rūpesčių Maisto ir veterinarijos tarnyba pastaruoju metu kelia „Energetikas“ ir „Palangos gintaras“. Pastarosios sanatorijos atžvilgiu pernai buvo sulaukta 4 skundų, šiemet – jau dviejų, tačiau pasitvirtino tik 1 pernykštis. Moteris sakė mananti, jog šios sanatorijos maistu skundžiamasi dažniau, nes tai – vaikų sanatorija.

Nepatikėjo

Pakalbėjus su G. Lapkausku atrodo, kad ir masažuotojos „Palangos gintare“ dirba be priekaištų. Iš žurnalistės išgirdęs perpasakotus mamos įspūdžius, pavaduotojas atsakė: „Su tokiu požiūriu masažuotoja tiesiog nedirbtų tokio darbo“. Ir į sanatoriją, anot jo, nepriimami vaikai, sergantys ūmiais susirgimais. Jei susergantys pačioje sanatorijoje, išvežami į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių.  Šiemet yra išvežę 2 ar 3.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų