Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Stebuklingas sodos veikimas(1)

2012-03-13 18:19:15

Vargu ar yra universalesnė natūrali medžiaga už visiems gerai žinomą kepimo arba skalbimo sodą. Pasirodo, ji ne tik iškelia tešlą ar suminkština vandenį, bet ir yra nepamainoma asmeninės higienos, namų švaros ir sveikatos priemonė – visiškai saugi ir žmogui, ir gamtai.

Kepimo soda (sodium bicarbonate) ir skalbimo soda (sodium carbonate) – tai natūrali gamtinė medžiaga, randama uolienose, požeminiuose vandenyse. Sodos susidaro ir žmogaus organizme: ji palaiko normalų kūno rūgštingumo (pH) lygį, neutralizuoja seiles, skrandžio rūgštis. Soda chemiškai veikia rūgštis ir šarmus juos neutralizuodama, todėl puikiai tinka visoje buityje: sugeria kvapus, minkština vandenį, stiprina skalbimo miltelių poveikį, tirpdo riebalus...

Redakcijos archyvo nuotr.

Soda asmens higienai ir sveikatai

Košelė iš sodos ir 3% vandenilio peroksido yra puiki alternatyva befluorei dantų pastai. Dantys bus balti, dantenos sveikos.

Blogam burnos kvapui panaikinti tinka tirpalas iš šaukštelio sodos ir stiklinės šilto vandens. Tirpalu reikia skalauti ir gargaliuoti burną.

Košelę iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens tinka naudoti kaip veido ir kūno šveitiklį. Sukamaisiais judesiais švelniai ištrinkite veido ir kūno odą, tada švariai nuplaukite šiltu vandeniu.

Nenaudokite cheminių dezodorantų su sveikatai pavojingu aliuminiu ir įvairiais toksiškais parabenais. Vietoj to įtrinkite drėgnas pažastis soda ir leiskite nudžiūti. Nebus jokio prakaito kvapo ir jokios žalos sveikatai.

 Vabzdžiams įgėlus į odą, niežtinčią vietą patrinkite vandens ir sodos košele – iš karto liausis skaudėti.

Maudydamiesi į vonią įpilkite pusę stiklinės sodos: ji neutralizuos rūgštis, nuo odos pašalins riebalus ir prakaitą, oda bus labai švari. Taip pat soda praustis galima ir duše, užbarsčius jos ant plaušinės kartu su dušo želė.

Sodos vonelės pėdoms (3 šaukštai sodos vonelėje šilto vandens) stebuklingai suminkština pėdų ir kulnų odą.

Soda buityje

Visiems paviršiams (voniai, kriauklėms, plytelėms, metaliniams maišytuvams, veidrodžiams, stiklams) idealus valiklis – tiesiog soda. Ištrintas vietas nuplaukite vandeniu ir sausai nušluostykite. Veidrodžius ir stiklus plaukite sodos tirpalu, kad nesusibraižytų paviršiai.

Soda puikiai tirpdo riebalus ir degėsius. Jei puodas ar keptuvė prisvilo, pamirkykite juos stipriame sodos tirpale.

Kepimo soda ant drėgnos kempinėlės švariai išvalysite mikrobangų krosnelę – joje neliks chemikalų kvapo. Taip pat išvalysite ir orkaitę: ištrynę orkaitės vidų sodos košele, palikite ją per naktį. Ryte lengvai nusiplaus visi nešvarumai.

Košelė iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens tinka sidabro gaminiams atnaujinti, nušveisti.

Soda atšviežinsite pjaustymo lenteles, panaikinsite jose įsigėrusius kvapus. Taip pat pabarstykite sodos šiukšlių kibiro dugne – apsidrausite nuo blogo kvapo.

Kad šaldytuve nesimaišytų blogi kvapai, įdėkite į jį atidengtą indelį su soda. „Išsikvėpusią“ sodą po kurio laiko galėsite išpilti tiesiai į kanalizacijos vamzdį (virtuvės kriauklę ar klozetą) – panaikinsite visus blogus nuotekų kvapus.

Pabarstykite sodos indaplovėje. Kol indų neplaunate – soda plovyklėje naikins blogą kvapą, o plaunant indus, ji pagerins plovimo priemonės poveikį.

Jei jūsų augintinis (šuo ar katė) sulijo, jei kailis skleidžia nemalonų kvapą, įtrinkite jį soda – tai visiškai nepakenks nei jūsų augintiniui, nei jums, o blogas kvapas išnyks akimirksniu.

Išsiruošę iškylauti, visada pasiimkite sodos. Tai ir indų ploviklis, ir puodų šveitiklis, rankų ploviklis, dezodorantas, dantų pasta, ugnies gesintuvas ir t. t.

Kepimo soda yra nekenksminga priemonė vaisiams ir daržovėms nuplauti. Berkite sodos ant drėgnos kempinėlės, nušveiskite ir perplaukite. Arba pamirkykite vaisius, uogas, daržoves šiltame sodos tirpale ir perplaukite vandeniu.

Jei rūkote, sodos paberkite į pelenines – gerokai sumažins dūmų kvapo stiprumą.

Soda valykite kilimus, minkštus baldus, automobilių salonus. Pabarstę palikite pusdieniui ar kuo ilgiau, po to išsiurbkite. Tai išeis į naudą ir dulkių siurbliui.

EKO redakcijos inf.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: soda
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų