Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Nominacijos: Seimui už vikrumą nugirdant šalį, prezidentei - už girdytojų palaiminimą

2012-03-05 10:20:13

Skelbiamos penktąjį kartą Lietuvoje rengtos tabako ir alkoholio kontrolės politikos nominacijos,  kuriomis siekiama išviešinti visuomenės veikėjus, organizacijas ar įstaigas, kurios pastaraisiais metais tiek teigiamai, tiek neigiamai veikė alkoholio ir tabako kontrolės politiką Lietuvoje. Šiais metais į gyventojų rankas buvo atiduoti 36 nominantai, kurie varžėsi 10-yje nominacijų. Iniciatyvos autorė Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija Lietuvos Respublikos Seimui už 2011 m. skyrė specialią nominaciją. 

 Nugalėjo 256 organizacijos

 Nominacijos „Geriausia NVO iniciatyva 2011“ pretendentėms Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai (Lijot) ir Jaunųjų konservatorių lygai teko nusileisti išties stipriam varžovui - 256 nevyriausybinėms organizacijoms, kurios dėl alkoholio reklamos draudimo išsaugojimo praėjusiais metais kreipėsi į prezidentę D. Grybauskaitę. „Tai, kad pavyko suvienyti tokį didelį skaičių organizacijų bendram tikslui, – laikome didžiausia 2011 m. pergale. Daugeliui gali atrodyti, kad tokia iniciatyva nieko verta, nes prezidentė tautos balso taip ir neišgirdo, tačiau vieningas tokio masto kreipimasis į šalies vadovę tūkstančiams aktyvių ir pilietiškų žmonių suteikė galimybę praregėti ir suklusti”, – komentavo koalicijos prezidentas dr. AurelijusVeryga.

 Apie žiniasklaidą ir gerai, ir blogai

 2011  m. daug kritikos teko žiniasklaidai: diskusijos dėl jos šališkumo, finansinės priklausomybės, nulemiančios informacijos turinį, netilo visus metus. Šiemet nominacijose socialiai atsakingiausios žiniasklaidos priemonės titulą laimėjo interneto dienraštis „Bernardinai“. Visgi koalicija džiaugiasi, kad šioje nominacijoje varžytis buvo kam. Tarp pretendentų buvo „Žinių radijas“, žurnalas „Veidas“, regioninės žiniasklaidos portalai www.vtv.lt, www.etaplius.lt, www.vlmedicina.lt, www.suduvosgidas.lt, www.jurbarkotv.lt.

Tuo tarpu neobjektyviausių žiniasklaidos priemonių gretose atsidūrė populiariausieji: delfi.lt nominuota už nuolatinį vienakryptės informacijos pateikimą; balsas.lt, alfa.lt,  lrytas.lt -   už pavėluotą straipsnių cenzūrą, kuomet portalų rėmėjams nepalankūs straipsniai ar fotografijos iš portalų buvo skubiai ištrinamos. Vos vieno taško persvara neobjektyviausia žiniasklaidos priemone tapo delfi.lt.

„Žiniasklaida šiemet krėtė tiesiog fantastiškus dalykus. Kaip niekad buvo aišku viena – tai sritis, kurioje sukasi ne dideli pinigai, bet labai dideli pinigai. Labai džiaugiamės, kad dalis regioninės žiniasklaidos priemonių, nors ir turėdama mažesnes pajamas, neprarado svarbiausio – moralinių vertybių ir skaitytojui pateikia įvairiapusišką informaciją“, – teigia dr.A.Veryga.

 Geri darbai - nuo asmens iki savivaldybės

  „Geriausia asmens iniciatyva 2011“ tapo Seimo narys Naglis Puteikis už tvirtą politinę poziciją alkoholio kontrolės klausimais. Tuo tarpu geriausia savivaldybių iniciatyva šiais metais buvo pripažinta Alytaus rajono savivaldybė už ryžtą savo lėšomis nuo alkoholio priklausomybės gydyti  gyventojus. Šįmet Alytus nušluostė nosį Vilniaus miesto, Kauno miesto ir Palangos savivaldybėms.  2011 m. geriausiu blaiviu renginiu išrinktas Yoga rave vakarėlių ciklas, kuris jaunimą blaiviai linksmintis Vilniuje kviečia kiekvieną mėnesį. Didelė dalis balsavusiųjų džiaugėsi vasarą R. Karbauskio organizuojamu blaiviu festivaliu visai šeimai „Naisių vasara“.

 Tarp blogiausių - ir aktoriai, ir politikai

 Blogiausiu 2011 m. pavyzdžiu išrinktas „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų ceremoniją girtas vedęs aktorius V.Šapranauskas, kuris gyventojams paliko neišdildomą įspūdį. Nominaciją jis išplėšė iš E.Dragūno, Z.Birštono ir R.Rudoko rankų.

„Metų citata 2011“ tapo Šepetos alaus baro savininkės S.Lapinskienė frazė „Vaikai mums tikrai netrukdo“. Taip žurnalistams prekybą alkoholiu mokyklos pašonėje komentavo verslininkė. 

Agresyviausiu produktu pripažintas vaikiškas punšas „Senis besmegenis“.

Politiku, rodžiusiu blogiausią pavyzdį 2011 m. pretendavo tapti net 15 asmenų, tačiau nei V.Uspaskich, nei D.Meiželytė nei Seimo narių grupė, inicijavusi alkoholio reklamos draudimo atšaukimą nenurungė prezidentės. Šalies vadovei blogiausios politikės titulas teko dėl to, kad nepaisydama visuomenės nuomonės ir savo metinėje kalboje išsakytos pozicijos, nevetavo politiškai korupcinio alkoholio reklamos draudimą atšaukiančio  įstatymo.

 LR Seimui – išskirtinė nominacija

„Šiais metais nutarėme sukurti nominaciją, kurios iki šiol neskelbėme nė vienais metais - „Geriausia“ LR  institucija 2011“. Meluotume sakydami, kad jos nugalėtojas iš karto nebuvo aiškus. Nusprendėme be konkurencijos „geriausiųjų“ titulą atiduoti LR Seimui už operatyvumą atšaukiant alkoholio reklamos draudimą, kadangi veikta buvo ne tik operatyviai, bet ir nusikalstamai - netrūko nei Seimo narių klaidinimo, nei slaptų posėdžių, nei asmeninių ir privačių interesų konfliktų...“, - sako dr. A. Veryga.

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų