Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Saugus seksas ir prezervatyvai - geriausios priemonės išvengti lytinių organų pūslelinės

2012-01-10 23:54:20

Manoma, kad apie 20 proc. Europos ir JAV suaugusiųjų yra užsikrėtę Herpes genitalis (HSV-2) virusais. Jei žmogus apsikrėtęs, vaistų, kuriais būna galima išnaikinti virusus, nėra. Kartkartėmis virusai suaktyvėja ir sukelią lytinių organų pūslelinę. Tai dažniausiai atsitinka tada, kai nusilpsta užsikrėtusiojo imunitetas ir nervinėse galūnėlėse tūnantys virusai staiga suaktyvėja. Vieniems žmonėms Herpes virusai aktyvūs žiemos bei pavasario periodu, kitiems – vasaros bei rudens sezoną.

Herpes virusai skirstomi į du tipus. I tipas vadinamas Herpes labialis ir sukelia lūpų pūslelinę, II tipas  vadinamas Herpes genitalis (HSV-2) ir sukelia genitalijų pūslelinę.

Tyrimas parodė, kad patikimų vaistų nėra

Jolanta Česienė. Algirdo Kubaičio nuotr.

JAV tyrinėtojų grupė, vadovaujama C. Johnstin iš Vašingtono, užsikrėtusiuosius HSV-2 virusais įtraukė į tyrimą, kurio metu jie buvo gydymi antiherpetiniais vaistais  įprastinėmis dozėmis bei didelėmis dozėmis. Iš viso buvo trys tiriamosios grupės: pirmojoje daliai pacientų nebuvo skiriamas joks gydymas, kitais daliai buvo skiriamas acikloviras 400 mg dukart per dieną. Antrojoje grupėje standartinė  500 mg dienai valacikloviro dozė buvo lyginta su didele acikloviro doze (800 mg triskart per dieną). Trečiojoje grupėje buvo lyginama standartinė valacikloviro dozė (500 mg dienai) su didele valacikloviro doze (1,0 gramo triskart per dieną).

Iš viso tyrime dalyvavo 113 pacientų. Kiekvienos grupės dalyviai buvo gydomi  4-7 savaites. Po to padaroma savaitės pertrauka ir pacientui buvo skiriamas kitas tos pačios grupės gydymas (kryžminis metodas).

Kiekvienam pacientui genitalijų tepinėliai buvo imami 4 kartus per dieną. Iš viso surinkti  23 605 tepinėliai. Iš jų  1 272 (5,4 proc.) patvirtintas HSV-2  virusas.

Tiems 23 pacientams, kurie nevartojo vaistų, buvo paimti 2 123 tepinėliai. Iš jų teigiami  HSV-2 virusui buvo 384 (18 proc.).

Tyrimo rezultatai parodė, kad aktyvaus gydymo metu tepinėliuose gerokai rečiau būdavo randama HSV-2 virusų.  Kai pacientai buvo aktyviai gydomi antivirusiniais vaistais, tik 1 proc. jų tepinėliuose HSV-2 virusai būdavo aptinkami gydant įprastine acikloviro doze ir 6 proc.  gydant standartine valacikloviro doze.

Tačiau nutraukus gydymą virusai vėl būdavo aptinkami gana dažnai, nors klinikinių ligos pasireiškimo atvejų gydymo grupėse buvo mažiau.

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad kol kas nėra patikimų vaistų gydyti šių virusų infekcijai. Todėl teigia, kad patikimiausia  priemonė išvengti genitalijų Herpes virusų yra saugus seksas ir prezervatyvai.

Sunki, nepagydoma, bet galima išvengti

Gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad genitalijų pūslelinė pasireiškia tokiais simptomais kaip niežulys, skausmas, bėrimas, pūslelės, šlapiavimas, net karščiavimas.

„Vienam gali atsirasti tik viena kita pūslelė ir žmogus net nepajunta, bet būna ir taip, kad lytinės lūpos sutinsta, žmogus nepaeina, karščiuoja, jam be galo skauda. Kuo  stipresnis imunitetas, tuo reakcija mažesnė“, - sakė ji.

Šios ligos atvejai Lietuvoje neregistruojami, todėl sužinoti tikslius susirgimo šia liga atvejų skaičius neįmanoma. Tačiau liga gana paplitusi, - patikino gydytoja.

Kaip ir parodė tyrimas, liga nepagydoma, priešvirusiniais vaistais panaikinami tik simptomai. Anot J. Česienės, virusai lieka gyventi nerviniuose ganglijuose ir laukia progos vėl išlįsti. Kai kurioms moterims virusus išprovokuoja kiekvienos mėnesinės, kiti serga rečiau.

Liga ne tik sunki, bet pavojinga, ypač moterims, nes joms pastojus tenka planuoti cezario pjūvio operaciją, kad gimdydamos natūraliu būdu jos neužkrėstų naujagimio ir kad bėrimas neišplistų aukštyn genitalijomis į gimdą, lytinius takus.

Genitalijų pūsleline užsikrečiama lytiniu keliu, labai dažnai -  oralinių santykių metu: jei pūslelinė yra ant lūpų, ji pernešama ant genitalijų.

Todėl gydytoja J. Česienė rekomenduoja saugotis atsitiktinių lytinių santykių, jei partneriai keičiami – naudotis prezervatyvais, atsisakyti oralinio sekso, atsiradus simptomams, santykius atidėti, taip pat svarbu stiprinti imunitetą.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Johnston C, et al "Standard-dose and high-dose daily antiviral therapy for short episodes of genital HSV-2 reactivation: Three randomised, open-label, cross-over trials" Lancet 2012; DOI: 10.1016/S0140-6736(11)61750-9.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: pūslelinė
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų