Spausdinti

Dėl parazitais užkrėstų žuvininkystės produktų kontrolės (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, reaguodama į vartotojų ir žurnalistų paklausimus dėl šių metų spalio mėnesį išleisto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymo „Dėl žuvininkystės produktų kontrolės“, parengė šio teisės akto nuostatų išaiškinimą.

Šiuo įsakymu siekiama užtikrinti vienodą priemonių, skirtų Anisakis spp. nematodų lervomis užkrėstų sušaldytų jūrinių lydekų kontrolei, įgyvendinimą. Įsakymu įtvirtinta nuostata, kad vartotojams rinkoje negali būti tiekiami žuvininkystės produktai, užkrėsti matomais parazitais.
 
Sušaldytų žuvų pilvų ertmėse arba raumenyse nustačius parazitus, įmonės privalės tokius produktus surinkti iš rinkos ir nuspręsti dėl tolimesnių jų panaudojimo galimybių.

Redakcijos archyvo nuotr.

 
Nustačius, jog žuvų pilvo ertmės organai užteršti Anisakis spp. lervomis, tokią siuntą gamintojai galės grąžinti tiekėjams, sunaikinti arba perdirbti, t.y. išvalyti žuvų pilvų ertmes nuo vidaus organų likučių, kuriose yra sušalusios lervos. Tik atrinkus pakartotinius mėginius ir gavus palankius laboratorinių tyrimų rezultatus, tokią žuvį bus galima perdirbti, išrūkyti ar atšildžius parduoti.
 
Nustačius Anisakis spp. lervas žuvies raumenyse, tokią žuvį draudžiama tiekti vartotojams ir ji turi būti sunaikinta arba grąžinta tiekėjams.
 
Įsakyme minimos išlygos netaikomos žuvininkystės produktams, kurie tiekiami galutiniam vartojimui žali, beveik žali arba perdirbti tokiu būdu, kai parazitai nesunaikinami.
 
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pabrėžia, kad įsigaliojusi tvarka, net ir su numatytomis išlygomis, nustato griežtus reikalavimus žuvininkystės produktams, užkrėstiems matomais parazitais.
vmvt.lt
Kategorija: Naujienos Komentaras: 1

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2011-12-10 18:00:01

Respublikinėje spaudoje pasirodė informacija, kad Palangoje gaminamuose "Baltijos delikatesuose", kurie eksportuojami į Vokietiją, nustatyta voenų iš kokservantų kiekis 27 kartus viršija normą. Dar anksčiau labai įdomioje Rusijos 1-ojo kanalo laidoje" Sreda obitanije' , kur buvo kalbama apie šprotų kokybę, ši įmonė vėl paminėta, kaip prasčiausia šprotų gamintoja... Niekaip negaliu suprasti, o kodėl tyli mūsų VMVT , kur jos komentarai, kur kokie patikrinimai, straipsniai spaudoje, laidos? Kodėl mes Lietuvoje nieko apie tai nežinome??? Klausimas adresuoju "maistininkams", kurie atsako už tiekiamų produktų saugumą.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    OViktoras ŠapurovasLinga ŠvanienėRita BanevičienėJūratė AnušauskienėJurgita Popovienė
    70
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Priešvėžinė gimdos kaklelio būklė, o ginekologė siūlo tik stiprinti imunitetą

      Klausimas. Prieš metus laiko man buvo atlikta gimdos kaklelio trumpinimo operacija, prieš tai nustatytas ŽPV 16,18 tipas. Po metų darytas citologijos tyrimas, atsakymas ASCUS. Šiuo metu jaučiu tempimą pilvo apačioje, viduje, kartais pykinimą, pilvas kiek išsipūtęs, skauda. Gydytoja...

    • Neįprastas skonis burnoje

      Klausimas. Burnoje dažnai jaučiu jodo skonį. Kodėl taip nutinka? Beata Atsako šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė Neįprasti, keisti skoniai burnoje neretai būna nėštumo metu. Kai kada, esant mažakraujystei, jaučiamas metalo skonis burnoje. Kartais tai tiesiog padidėjusio...

  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Bulvės su kukurūzų miltais

      Sudėtis: 10 vidutinio dydžio bulvių, kukurūzų miltų, 50 ml alyvuogių aliejaus, 1 a. š. rozmarino, 1/2 a. š. čiobrelių, 1 a. š. krapų, 2-4 česnako skiltelės, druskos. Padažui: 2 pomidorai, 1/2 a. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. baziliko,...