Spausdinti

Dėl parazitais užkrėstų žuvininkystės produktų kontrolės (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, reaguodama į vartotojų ir žurnalistų paklausimus dėl šių metų spalio mėnesį išleisto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymo „Dėl žuvininkystės produktų kontrolės“, parengė šio teisės akto nuostatų išaiškinimą.

Šiuo įsakymu siekiama užtikrinti vienodą priemonių, skirtų Anisakis spp. nematodų lervomis užkrėstų sušaldytų jūrinių lydekų kontrolei, įgyvendinimą. Įsakymu įtvirtinta nuostata, kad vartotojams rinkoje negali būti tiekiami žuvininkystės produktai, užkrėsti matomais parazitais.
 
Sušaldytų žuvų pilvų ertmėse arba raumenyse nustačius parazitus, įmonės privalės tokius produktus surinkti iš rinkos ir nuspręsti dėl tolimesnių jų panaudojimo galimybių.

Redakcijos archyvo nuotr.

 
Nustačius, jog žuvų pilvo ertmės organai užteršti Anisakis spp. lervomis, tokią siuntą gamintojai galės grąžinti tiekėjams, sunaikinti arba perdirbti, t.y. išvalyti žuvų pilvų ertmes nuo vidaus organų likučių, kuriose yra sušalusios lervos. Tik atrinkus pakartotinius mėginius ir gavus palankius laboratorinių tyrimų rezultatus, tokią žuvį bus galima perdirbti, išrūkyti ar atšildžius parduoti.
 
Nustačius Anisakis spp. lervas žuvies raumenyse, tokią žuvį draudžiama tiekti vartotojams ir ji turi būti sunaikinta arba grąžinta tiekėjams.
 
Įsakyme minimos išlygos netaikomos žuvininkystės produktams, kurie tiekiami galutiniam vartojimui žali, beveik žali arba perdirbti tokiu būdu, kai parazitai nesunaikinami.
 
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pabrėžia, kad įsigaliojusi tvarka, net ir su numatytomis išlygomis, nustato griežtus reikalavimus žuvininkystės produktams, užkrėstiems matomais parazitais.
vmvt.lt
Kategorija: Naujienos Komentaras: 1

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2011-12-10 18:00:01

Respublikinėje spaudoje pasirodė informacija, kad Palangoje gaminamuose "Baltijos delikatesuose", kurie eksportuojami į Vokietiją, nustatyta voenų iš kokservantų kiekis 27 kartus viršija normą. Dar anksčiau labai įdomioje Rusijos 1-ojo kanalo laidoje" Sreda obitanije' , kur buvo kalbama apie šprotų kokybę, ši įmonė vėl paminėta, kaip prasčiausia šprotų gamintoja... Niekaip negaliu suprasti, o kodėl tyli mūsų VMVT , kur jos komentarai, kur kokie patikrinimai, straipsniai spaudoje, laidos? Kodėl mes Lietuvoje nieko apie tai nežinome??? Klausimas adresuoju "maistininkams", kurie atsako už tiekiamų produktų saugumą.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Viktorija GončarovaVismantas MatulasMindaugas DanilevičiusRičardas SabūnasIndrė BūtienėAlbinas Tamošiūnas
    72
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Kas geriau – alijošius ar iš jo pagamintas kremas?

      Klausimas. Žinau, kad alijošiaus preparatai gerai drėkina odą. Ar galima tam tikslui tepti odą natūraliu alijošiumi, prapjovus jo šakelę, ar jis turi būti kaip nors apdorotas? Rosita, 45 m. Atsako medicinos kosmetologė Monika Launikaitytė Alijošius išties gerai drėkina...

    • Daug metų viduriuoju. Ką daryti?

      Klausimas. Turiu rimtą bėdą daug metų dėl viduriavimo ir nežinau, kaip tai išgydyti. Kai tik pavalgau - tuoj pat į tualetą, į darbą be tablečių neįmanoma. Šeimos gydytoja patarė nunešti išmatų tyrimams. Ar iš išmatų nustatys, kas man yra? Sandra, 37 m. Atsako šeimos...

  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Paprikų, pomidorų ir pievagrybių padažas

      Sudėtis: 2 raudonosios paprikos, 3 pomidorai, 8 pievagrybiai, 3-4 skiltelės česnako, 1 svogūnas, alyvuogės, bazilikas, petražolės, pipirai. Gaminimas: Svogūnus pakepinti apie 5 min., į keptuvę sudėti pjaustytą papriką ir...

    • Veganinė virta dešra su makaronais

      2 stiklinės žirnių miltų. Stiklinė spiralinių makaronų. 5 stiklinės vandens. 2-3 šaukštai raudonųjų burokėlių sulčių. 2 arbatiniai šaukšteliai maltų kalendros sėklų. Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų. 0,5 muskato riešuto...