Ketvirtadienis, 2024.04.25
Reklama

Miegant ant kairiojo šono – daugiau šansų išsaugoti kūdikį

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2011-09-13 23:30:33

Birželį žurnalas „British Medical Journal“ paskelbė Naujosios Zelandijos atliktą studiją, tyrusią priežastis, kodėl gimsta negyvas vaisius.

Algirdo Kubaičio nuotr.

 

Mokslininkai ištyrė 465 moteris. 155 jų 28-ą savaitę ar vėliau gimė negyvagimis (negyvas vaisius), neturėjęs jokios įgimtos patologijos. Šių gimdyvių duomenys buvo palyginti su likusių 310 moterų, susilaukusių sveiko vaisiaus.

Tyrimo duomenys atskleidė, kad motinai, nėštumo metu miegančiai ant dešinio šono arba nugaros, tikimybė pagimdyti negyvą kūdikį išauga daugiau negu du kartus.  Jų grupėje negyvagimių rodiklis siekė 3,93 iš 1000, o miegojusių ant kairiojo šono – 1,96 iš 1000.

Studijos autoriai mano, kad miegojimas ant dešinės pusės arba ant nugaros blogina vaisiaus kraujotaką, ir tai galėtų būti viena iš negyvagimystės priežasčių.

Tyrimo metu taip pat pastebėta, kad negyvą vaisių dažniau pagimdė rūkančios, antsvorio turinčios bei žemo socialinio  statuso moterys.

Kiti faktoriai, galėję lemti negyvo kūdikio gimimą: miegojimas dienos metu, naktį - daugiau kaip 8 valandas ir dažnas maudymasis vonioje paskutinį nėštumo mėnesį.

Negyvas vaisius (negyvagimis) – gimęs be gyvybės ženklų, sveriantis daugiau kaip 500 gramų, daugiau kaip 22 nėštumo savaičių (daugiau kaip 154 dienos nuo apvaisinimo) vaisius.

Pasaulinė statistika teigia, kad rizika pagimdyti negyvagimį yra  0,39 proc. (3,9 atvejo iš 1000). Dažnai nustatyti negyvagimystės priežastį yra labai sunku. Dažniausiai nustatomos priežastys: kūdikio kaklą apsivijusi virkštelė, bakterinės infekcijos, chromosomų pokyčiai, rezus faktoriaus neatitikimas, motinos liga (didelis kraujospūdis, diabetas) ir kt.

Moteris pradeda dusti

 Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vadovas dr. Algimantas Fabijonavičius tvirtino, kad negyvo vaisiaus dažniausiai susilaukiama dėl įvairių apsigimimų ar infekcijų, motinos organizme paprastai tūnančių dar iki nėštumo. Pasak gydytojo, ne visuomet moteris ir žino turinti infekciją – tarkim, streptokokų.

Algimantas Fabijonavičius. Algirdo Kubaičio nuotr.

Infekcijos židinys gali būti ir tonzilėse, bronchuose, netgi dantų šaknyse. Tokiais atvejais krenta organizmo atsparumas, ir kūdikis gali gimti negyvas“, - aiškino A. Fabijonavičius.

Ar gydytojas pritaria Naujosios Zelandijos mokslininkų atliktai studijai, kad viena iš negyvagimystės priežasčių – nėščiosios pomėgis miegoti ant dešiniojo šono ar nugaros? „Gulint tokioje padėtyje užspaudžiama tuščioji vena, kylanti iš mažojo dubens į viršų, bet nesu labai linkęs tikėti, kad moteris gali taip ilgai išgulėti, nes pati pradeda jausti dusulį, ir yra priversta keisti miego padėtį“, - aiškino departamento vadovas.

Pritrūksta deguonies

Apie vadinamąjį tuščiosios venos sindromą „Vakarų Lietuvos medicinai“ kalbėjo ir Kretingos ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Dalia Opulskienė. Ji išsamiai paaiškino, kad užspaudus tuščiąją veną, į širdį patenka mažiau veninio kraujo, o trūkstant jo širdžiai, pritrūksta ir placentai. Tokiu atveju ir vaisius gauna mažiau deguonies. Bet gydytoja nelabai norėjo patikėti, kad dėl tokios priežasties kūdikis galėtų mirti.

„Juk moteris pati jaučia, kad jai tokioje padėtyje sunkiau kvėpuoti, tad ilgai taip neguli, - kalbėjo D. Opulskienė. – Net atlikdami elektrokardiogramą gimdyvei patariame gulėti kiek pasisukus ant kairiojo šono. Kita vertus, jei vaisius mirtų būtent dėl šitos priežasties, sunkiai tai galima būtų įrodyti“.

Kalbėdama apie motinų rūkymo poveikį vaisiui, gydytoja pabrėžė, jog cigaretėse yra ne vien nikotino, o apie 200 įvairių nuodingų medžiagų, nuo kurių susitraukia kraujagyslės, ypač placentos. „Tuomet prasideda ankstyvas placentos senėjimas, vaikelis kenčia nuo deguonies ir maistinių medžiagų trūkumo, - aiškino akušerė. – Kenksmingos medžiagos veikia ir smegenis“.

Antsvoris, anot pašnekovės, pats savaime vaisiui neigiamos įtakos nedaro, tačiau jis gali būti motinos kokios nors ligos pasekmė. Pavyzdžiui, cukrinio diabeto, kas jau pavojinga ir vaisiui.

Dalia Opulskienė. Algirdo Kubaičio nuotr.

„O jei kalbėti apie žemesnio socialinio sluoksnio gimdyves, visų pirma reikia išsiaiškinti, ką ši sąvoka reiškia. Jeigu kalbame apie mažiau išsilavinusias, bedarbes, tuomet gal jos mažiau žinių turi ir apie nėštumą, nesisaugo, gal nepakankamai ir pasimaitina. Jos gali turėti ir žalingų įpročių, tad visa tai ir gali lemti nesėkmingą neštumą bei gimdymą“, - pastebėjo D. Opulskienė.

Kaip gydytoja vertina Naujosios Zelandijos medikų teiginius, jog viena iš priežasčių, kodėl gimsta negyvas kūdikis – nėščių moterų miegas dienos metu ir ilgesnis nei 8 valandų miegas naktį? „Atleiskite, bet to nesu girdėjusi. Nebent čia turima omenyje, kai moteris guli ant nugaros. O apskritai mes rekomenduojame moteriai kuo daugiau ilsėtis, ypač gulint ant kairiojo šono ar net kiek pakėlus kojas. Nežinau ir tokio atvejo, kad būtų pakenkęs maudymasis vonioje”, - kalbėjo vedėja.

Kretingos akušerė antrino kolegai iš Klaipėdos, pritardama, jog negyvo kūdikio gimdymą Lietuvoje dažniausiai nulemia apsigimimai ar infekcijos. “Būna ir virkštelė labai trumpa ar smarkiai apsisukusi apie kūdikį”, - sakė D. Opulskienė.

Negyvagimių mažėja

 Lietuvos statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais užregistruoti 147 negyvagimiai (76 vyriškos lyties, 74 – moteriškos). Pernai gimė 35 626 kūdikiai.

Kasmet mažėjant gimstamumai, krenta ir negyvagimystės rodikliai. Pavyzdžiui, 1994 m. gimė 42 376 kūdikiai, o susilaukta negyvų dvigubai daugiau nei šiemet – 295. Kadangi gimstamumas per tokį laikotarpį nekrito du kartus, šie duomenys leidžia manyti, jo apskritai negyvagimystės atvejų pasitaiko rečiau.

Per pastarąjį dešimtmetį iš viso gimė 358 251 kūdikių, o negyvų - 1751.

 Dr. Audrius Šimaitis,

Ligita Sinušienė

 Šaltinis

Stacey T. ir kt. Association between maternal sleep practices and risk of late stillbirth: a case-control study, BMJ 2011; 342:d3403

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Smegenų insulto gydymas: intervencinė radiologija – auksinis gydymo standartas
Intervencinės radiologijos specialistai atlieka gyvybiškai svarbų, gyvybę gelbstintį gydymą, kuris yra mažiau invazyvus...
Šuns asistento mokymas kainuoja per 25 tūkst. eurų, bet toks šuo padeda ir fiziškai, ir emociškai
Geriausiu žmogaus draugu vadinami šunys ne tik tampa lygiaverčiais šeimos nariais, bet ir gali padėti žmonėms su negalia...
Dr. T. Sveikata: "Pacientas nėra automobilis, kuriam galiu užsakyti detalę ir žinoti, kad ji tikrai tiks"
„Kiekvienai endoprotezavimo operacijai ruošiamės iš anksto, apgalvojame jos strategiją, dirbame su keliomis kompiu...
Ligonių kasos apmokės dvi modernias priemones sudėtingoms širdies procedūroms
Nuo liepos 1-osios ligonių kasos stacionarines tretines suaugusiųjų intervencinės kardiologijos paslaugas teikiančioms g...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų