Spausdinti

Pankolis: vienas iš devynių šventų augalų (5)

Pankolis (Foeniculum vulgare) žinomas kaip „saldusis kmynas“. Visuose Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita atnešamas indelis su pankolio sėklomis. Kramtomos jos išvalo dantis nuo maisto likučių, pagerina virškinimą ir kiek vėliau sumažina vidurių pūtimą, aromatas atšviežina burną ir kvėpavimą.

Pankolis, pakramtytas po valgio, slopina apetitą, t. y. net ir mažiau pavalgę greičiau pajusite sotumo jausmą. Turbūt dėl šios savybės slopinti apetitą garsus graikų gydytojas Dioskoridas pankolį skirdavo turintiems antsvorio.

Pankoliai gerai dera su kitais ajurvediniais prieskoniais:   kmynais, kalendra, ciberžole, gvazdikėliais, kardamonu ir ciberžole.

Pankolių sėklos apkepinamos  ghi ir dedamos į patiekalą jo gaminimo pabaigoje. Lengvai paskrudintos jos tinka ryžiams, daržovių sriuboms, padažams, salotoms, pyragams, pudingams, uogienėms. Dedamas į raugintus kopūstus, agurkus, pomidorus, pipirus, marinuojamus obuolius ir arbūzus. Su pankolio lapais ar stiebais rauginti ar marinuoti agurkai būna kieti ir labai kvapūs.

Pankolis

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Pankolis turi savybę mažinti vidurių pūtimą, todėl jį labai tinka naudoti  su vidurius pučiančiu maistu – kopūstais, ankštiniais, bulvėmis. Pankolių gumbai yra labai vertinga daržovė, kuri gali būti valgoma tiek šviežia, tiek termiškai apdorota

Ajurvedoje pankolis laikomas vienu iš labiausiai  satviškų (satva- dorybė) prieskonių. Jis subalansuoja vata ir pitta, mažais kiekiais naudingas virškinimui kapha tipo žmonėms. Pankoliai yra vėsinančio, saldaus skonio. Šis prieskonis stiprina virškinimo ugnį, mažina karščiavimą.

Senovėje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių. Pankolis laikytas sėkmės simboliu. Sakoma, kad pankolis  suteikia ilgaamžiškumą, stiprybės ir drąsos.
Paprastasis pankolis buvo vienas labiausiai vertintų augalų senovės Romoje. Kariai jį imdavo į mūšius, kad išlaikytų gerą sveikatą, o moterys vartodavo, siekdamos išvengti nutukimo. Šis augalas buvo vienas iš 9 šventųjų anglosaksų augalų.

Visos augalo dalys yra valgomi: gumbai, stiebai ir lapai, džiovintos sėklos. Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias geriausia rinkti rudenį. Derlius nuimamas tada, kai centrinio ir antros eilės skėčių vaisiai pageltonuoja. Nupjauti augalai džiovinami pavėsingoje, prapučiamoje vietoje.

Šio prieskonio sėklas patartina laikyti sandariame inde atokiau nuo šviesos.

Sveikatinančios savybės

Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė.  Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.

Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie  naujo ir neįprasto maisto.

Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , Komentarų: 5

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2013-09-06 21:04:33

Labai naudingas augalas,sutinku su viskuom kas parasyta.Pati seniai naudoju sio augalo arbata,ypac padeda man del virskinimo ir pilvo putimo,tik pas mus sunkiai kur jo rasti nusipirkti,vaistineje gana brangi si arbata,stebiuosi kad pas mus ji ne itin populiari.Vokietijoje kiekvienoje maisto parduotuveje jos gali rasti ir ivairiu deriniu su kitomis vaistazolemis ir kaina apie viena eura....

2011-10-25 08:57:57

Seklu uzsisakykite saulesjega@gmail.com:)

2011-08-15 10:31:38

Nuostabu

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Linga ŠvanienėArūnas MaksvytisViktoras GeraskinasRobertas BadarasMindaugas DanilevičiusBirutė Jankuvienė
    71
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

    • Dainius Pūras. Sveikatos apsauga – kas laukia po V. Andriukaičio?

      Sveikatos sistemos koridoriuose jau senokai aptarinėjama, kas bus kitaip, kai ministro postą paliks Vytenis Andriukaitis. Nors jau paaiškėjo, kad V. Andriukaitį pakeitė Rimantė Šalaševičiūtė, klaustukų išlieka nemažai. Akivaizdu,...

    • Gintautas Vaitoška. Berniukams moterų paplūdimyje ne vieta

      Pagaliau atšilus orui bendrajame paplūdimyje, prie Baltijos jūros, ties antrąja Smiltynės perkėla, įspraustame tarp vyrų ir moterų pliažų, tankiai spietėsi išsiilgusieji saulės ir vandens. Kai nusibodo gulėti, nusprendžiau...

    • Kada paskatinsime sveiką žmogų? (2)

      Naujos sveikatinimo programos nuteikia viltingai. Tačiau ir prieš tai jų buvo, tik kaip nėra sėkmės, taip nėra: mes labiausiai emigruojame, mes daugiausia vartojame vaistų ir alkoholio, labiausiai ligoti ir t. t. Mes neskyrėme...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

  • Retro

    • Lietuviai savo lytiškumą droviai slepia nuo kitų(2)

      Lietuviai nedrįsta savęs identifikuoti kaip lytiškai aktyvių asmenybių? Toks klausimas iškilo organizacijos „Pozityvus gyvenimas“  vadovui Jurgiui Andriuškai, su bendraminčiais dalijančiam kontraceptines priemones vasaros...

  • „Primeorganics“ ekologiški receptai

    • Miško uogų tortas

      Ingredientai (4 porcijos): Tešlai: 200 g migdolų miltų, 2 kiaušiniai, 1 ½ v.š. tirpinto ypač tyro Amanprana kokosų aliejaus, 1 a.š. kepimo miltelių, 2 a.š....

  • Vegetarų virtuvė

    • Troškinti moliūgų ūgliai su lęšiais

      250 g lęšių, dvi saujos moliūgų atžalų ūglių (apie 25 cm ilgio, su lapais), apie 1 l vandens, du šaukšteliai  druskos, 2 -3 šaukštai lydyto sviesto ghi ar aliejaus, šaukštelis kario ar kito prieskonių mišinio. Lęšius...

  • Linksmai

    • Dėsniai

      Šviesa sklinda greičiau nei garsas, būtent todėl kai kurie žmonės atrodo tikri šviesuoliai, kol neprasižioja......