Spausdinti

Pankolis: vienas iš devynių šventų augalų (5)

Pankolis (Foeniculum vulgare) žinomas kaip „saldusis kmynas“. Visuose Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita atnešamas indelis su pankolio sėklomis. Kramtomos jos išvalo dantis nuo maisto likučių, pagerina virškinimą ir kiek vėliau sumažina vidurių pūtimą, aromatas atšviežina burną ir kvėpavimą.

Pankolis, pakramtytas po valgio, slopina apetitą, t. y. net ir mažiau pavalgę greičiau pajusite sotumo jausmą. Turbūt dėl šios savybės slopinti apetitą garsus graikų gydytojas Dioskoridas pankolį skirdavo turintiems antsvorio.

Pankoliai gerai dera su kitais ajurvediniais prieskoniais:   kmynais, kalendra, ciberžole, gvazdikėliais, kardamonu ir ciberžole.

Pankolių sėklos apkepinamos  ghi ir dedamos į patiekalą jo gaminimo pabaigoje. Lengvai paskrudintos jos tinka ryžiams, daržovių sriuboms, padažams, salotoms, pyragams, pudingams, uogienėms. Dedamas į raugintus kopūstus, agurkus, pomidorus, pipirus, marinuojamus obuolius ir arbūzus. Su pankolio lapais ar stiebais rauginti ar marinuoti agurkai būna kieti ir labai kvapūs.

Pankolis

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Pankolis turi savybę mažinti vidurių pūtimą, todėl jį labai tinka naudoti  su vidurius pučiančiu maistu – kopūstais, ankštiniais, bulvėmis. Pankolių gumbai yra labai vertinga daržovė, kuri gali būti valgoma tiek šviežia, tiek termiškai apdorota

Ajurvedoje pankolis laikomas vienu iš labiausiai  satviškų (satva- dorybė) prieskonių. Jis subalansuoja vata ir pitta, mažais kiekiais naudingas virškinimui kapha tipo žmonėms. Pankoliai yra vėsinančio, saldaus skonio. Šis prieskonis stiprina virškinimo ugnį, mažina karščiavimą.

Senovėje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių. Pankolis laikytas sėkmės simboliu. Sakoma, kad pankolis  suteikia ilgaamžiškumą, stiprybės ir drąsos.
Paprastasis pankolis buvo vienas labiausiai vertintų augalų senovės Romoje. Kariai jį imdavo į mūšius, kad išlaikytų gerą sveikatą, o moterys vartodavo, siekdamos išvengti nutukimo. Šis augalas buvo vienas iš 9 šventųjų anglosaksų augalų.

Visos augalo dalys yra valgomi: gumbai, stiebai ir lapai, džiovintos sėklos. Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias geriausia rinkti rudenį. Derlius nuimamas tada, kai centrinio ir antros eilės skėčių vaisiai pageltonuoja. Nupjauti augalai džiovinami pavėsingoje, prapučiamoje vietoje.

Šio prieskonio sėklas patartina laikyti sandariame inde atokiau nuo šviesos.

Sveikatinančios savybės

Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė.  Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.

Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie  naujo ir neįprasto maisto.

Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , Komentarų: 5

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2013-09-06 21:04:33

Labai naudingas augalas,sutinku su viskuom kas parasyta.Pati seniai naudoju sio augalo arbata,ypac padeda man del virskinimo ir pilvo putimo,tik pas mus sunkiai kur jo rasti nusipirkti,vaistineje gana brangi si arbata,stebiuosi kad pas mus ji ne itin populiari.Vokietijoje kiekvienoje maisto parduotuveje jos gali rasti ir ivairiu deriniu su kitomis vaistazolemis ir kaina apie viena eura....

2011-10-25 08:57:57

Seklu uzsisakykite saulesjega@gmail.com:)

2011-08-15 10:31:38

Nuostabu

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Viktoras ŠapurovasVaidas DirsėAlbinas StankusKęstutis JacikevičiusOdeta DrūlytėSaulius Liekis
    69
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

    • 4 svarbiausi sveikos mitybos principai

      Organizmui, kaip ir automobiliui, reikalingas tinkamas „kuras“. Būtent maistas yra tas kuras, kuris organizmo ląsteles aprūpina energija. Jei maitinantis Jums įprasta sukimšti picą ar...

    • Pašildyti makaronai – daug sveikesni

      Kai makaronai atšąla, kūnas juos virškina kitaip, pasisavina mažiau kalorijų ir kraujo gliukozės lygis pakyla mažiau. O juos vėl pašildžius, efektas dar didesnis – gliukozės lygio...

    • Akių lęšiukai jau greitai pasieks gydymo įstaigas

      Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad centralizuotai nupirkti sulankstomieji akių lęšiukai jau greitai pasieks gydymo įstaigas. Jos šiuos...

  • Aštrus pjūvis

    • Abejonių pardavėjai

      Sveikatos apsaugos ministrė viešai suabejojo, ar tikrai lietuviai tiek daug geria. Abejonė nukreipta į Pasaulio sveikatos organizaciją – mokslo įrodymus apibendrinantį šaltinį, kurio duomenų ir rekomendacijų pagrindu dešimtmečius...

    • Laikas užduoti klausimą: ar nemokame, ar nenorime?

      Savižudybės, arba suicidai, nėra vien tik Lietuvos problema. JAV, Anglijoje ar Vokietijoje ji nemažiau svarbi. Mes tik išsiskiriame jų kiekiu, apskaičiuotu apibrėžtam gyventojų skaičiui. Jau nebenoriu lyginti mūsų su kitomis, ne...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

  • Retro

    • Medikų galvos skausmas – agresyvūs pacientai

      Priešiškai nusiteikę, agresyvūs, smurtaujantys ir nuo alkoholio apsvaigę pacientai – dažno ligoninės priimamojo darbo kasdienybė. Čia dirbantys medikai sako patiriantys fizinio smurto atvejų, o grasinimų, gąsdinimų,...

  • Vegetarų virtuvė

    • Obuolių ir manų pyragas

      Sudėtis: 1 stiklinė I rūšies miltų, 1 stiklinė manų kruopų, 1 stiklinė cukrus, 200 g sviesto, 6-7 vidutinio dydžio obuoliai, malto cinamono. Gaminimas: Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Kol orkaitė kaista, miltus,...