Spausdinti

Pankolis: vienas iš devynių šventų augalų (5)

Pankolis (Foeniculum vulgare) žinomas kaip „saldusis kmynas“. Visuose Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita atnešamas indelis su pankolio sėklomis. Kramtomos jos išvalo dantis nuo maisto likučių, pagerina virškinimą ir kiek vėliau sumažina vidurių pūtimą, aromatas atšviežina burną ir kvėpavimą.

Pankolis, pakramtytas po valgio, slopina apetitą, t. y. net ir mažiau pavalgę greičiau pajusite sotumo jausmą. Turbūt dėl šios savybės slopinti apetitą garsus graikų gydytojas Dioskoridas pankolį skirdavo turintiems antsvorio.

Pankoliai gerai dera su kitais ajurvediniais prieskoniais:   kmynais, kalendra, ciberžole, gvazdikėliais, kardamonu ir ciberžole.

Pankolių sėklos apkepinamos  ghi ir dedamos į patiekalą jo gaminimo pabaigoje. Lengvai paskrudintos jos tinka ryžiams, daržovių sriuboms, padažams, salotoms, pyragams, pudingams, uogienėms. Dedamas į raugintus kopūstus, agurkus, pomidorus, pipirus, marinuojamus obuolius ir arbūzus. Su pankolio lapais ar stiebais rauginti ar marinuoti agurkai būna kieti ir labai kvapūs.

Pankolis

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Pankolis turi savybę mažinti vidurių pūtimą, todėl jį labai tinka naudoti  su vidurius pučiančiu maistu – kopūstais, ankštiniais, bulvėmis. Pankolių gumbai yra labai vertinga daržovė, kuri gali būti valgoma tiek šviežia, tiek termiškai apdorota

Ajurvedoje pankolis laikomas vienu iš labiausiai  satviškų (satva- dorybė) prieskonių. Jis subalansuoja vata ir pitta, mažais kiekiais naudingas virškinimui kapha tipo žmonėms. Pankoliai yra vėsinančio, saldaus skonio. Šis prieskonis stiprina virškinimo ugnį, mažina karščiavimą.

Senovėje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių. Pankolis laikytas sėkmės simboliu. Sakoma, kad pankolis  suteikia ilgaamžiškumą, stiprybės ir drąsos.
Paprastasis pankolis buvo vienas labiausiai vertintų augalų senovės Romoje. Kariai jį imdavo į mūšius, kad išlaikytų gerą sveikatą, o moterys vartodavo, siekdamos išvengti nutukimo. Šis augalas buvo vienas iš 9 šventųjų anglosaksų augalų.

Visos augalo dalys yra valgomi: gumbai, stiebai ir lapai, džiovintos sėklos. Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias geriausia rinkti rudenį. Derlius nuimamas tada, kai centrinio ir antros eilės skėčių vaisiai pageltonuoja. Nupjauti augalai džiovinami pavėsingoje, prapučiamoje vietoje.

Šio prieskonio sėklas patartina laikyti sandariame inde atokiau nuo šviesos.

Sveikatinančios savybės

Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė.  Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.

Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie  naujo ir neįprasto maisto.

Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , Komentarų: 5

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2013-09-06 21:04:33

Labai naudingas augalas,sutinku su viskuom kas parasyta.Pati seniai naudoju sio augalo arbata,ypac padeda man del virskinimo ir pilvo putimo,tik pas mus sunkiai kur jo rasti nusipirkti,vaistineje gana brangi si arbata,stebiuosi kad pas mus ji ne itin populiari.Vokietijoje kiekvienoje maisto parduotuveje jos gali rasti ir ivairiu deriniu su kitomis vaistazolemis ir kaina apie viena eura....

2011-10-25 08:57:57

Seklu uzsisakykite saulesjega@gmail.com:)

2011-08-15 10:31:38

Nuostabu

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Darius Žebrauskasmartynaitienė3^AFAAE8CEF430C908920C7D7447D9F10B4448E0BD9357F774A9^pimgpsh_fullsize_distredita Vigelytė_KUB (4)Razbadauskas Arturas KUBAndrej Levinger
    75
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Karjera ir sveikata

    • Kam reikalingi akių lašai su riebalais?

      Nesuklysime sakydami, kad sausų akių liga gana gerai žinoma. Vieni tiesiog apie ją girdėjo, kiti – susidūrė ir asmeniškai. Jausdami akių perštėjimą, niežėjimą ar paraudimą, pacientai skuba į vaistinę, kurioje renkasi...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Žemės riešutai. Ar naudinga juos valgyti?

      Klausimas. Ar naudinga valgyti žemės riešutus? Teko skaityti prieštaringų straipsnių: vieni teigia, kad jie visai beverčiai, kiti - kad yra ir naudos. Jei taip, tai kokios? Jolita. Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė Žemės riešutai...

    • Riebalai ant pilvo. Kaip sumažinti?

      Klausimas. Pastaruoju metu ant pilvo priaugo riebalų. Kokio maisto reikėtų atsisakyti, norint jų kiekį sumažinti? Žinau, kad pilvinis nutukimas labai nesveika. Marytė, 55 m. Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova Sunku pasakyti, ko konkrečiai turėtume atsisakyti, nes...

  • Retro

    • Vis dar rūkai? Sužinok, kodėl kiti - jau nebe

      Ar rūkote? Kodėl metėte? Tokiais ir panašiais klausimais straipsnio autorė šį mėnesį „užmėtė“ sveikatingumo savaitgalio Kauno „Megos“  prekybos centre lankytojus. Daugelis iš jų sutiko pasidalinti savo nepriklausomybės nuo rūkymo istorija. Juk už tai jų laukė...

  • Vegetarų virtuvė

    • Daržovių kepsneliai

      Sudėtis: 350 g nuvalytų daržovių (pvz., bulvių, žiedinio kopūsto, cukinijos ir pan.); 2 smulkinti žalieji čili pipirai, 2 v.š. smulkintų žalumynų (kalendra, petražolė, krapai), aliejus kepimui. Tešlai: 1 puodelis (250 g) avinžirnių...