Spausdinti

Pankolis: vienas iš devynių šventų augalų (6)

Pankolis (Foeniculum vulgare) žinomas kaip „saldusis kmynas“. Visuose Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita atnešamas indelis su pankolio sėklomis. Kramtomos jos išvalo dantis nuo maisto likučių, pagerina virškinimą ir kiek vėliau sumažina vidurių pūtimą, aromatas atšviežina burną ir kvėpavimą.

Pankolis, pakramtytas po valgio, slopina apetitą, t. y. net ir mažiau pavalgę greičiau pajusite sotumo jausmą. Turbūt dėl šios savybės slopinti apetitą garsus graikų gydytojas Dioskoridas pankolį skirdavo turintiems antsvorio.

Pankoliai gerai dera su kitais ajurvediniais prieskoniais:   kmynais, kalendra, ciberžole, gvazdikėliais, kardamonu ir ciberžole.

Pankolių sėklos apkepinamos  ghi ir dedamos į patiekalą jo gaminimo pabaigoje. Lengvai paskrudintos jos tinka ryžiams, daržovių sriuboms, padažams, salotoms, pyragams, pudingams, uogienėms. Dedamas į raugintus kopūstus, agurkus, pomidorus, pipirus, marinuojamus obuolius ir arbūzus. Su pankolio lapais ar stiebais rauginti ar marinuoti agurkai būna kieti ir labai kvapūs.

Pankolis

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Pankolis turi savybę mažinti vidurių pūtimą, todėl jį labai tinka naudoti  su vidurius pučiančiu maistu – kopūstais, ankštiniais, bulvėmis. Pankolių gumbai yra labai vertinga daržovė, kuri gali būti valgoma tiek šviežia, tiek termiškai apdorota

Ajurvedoje pankolis laikomas vienu iš labiausiai  satviškų (satva- dorybė) prieskonių. Jis subalansuoja vata ir pitta, mažais kiekiais naudingas virškinimui kapha tipo žmonėms. Pankoliai yra vėsinančio, saldaus skonio. Šis prieskonis stiprina virškinimo ugnį, mažina karščiavimą.

Senovėje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių. Pankolis laikytas sėkmės simboliu. Sakoma, kad pankolis  suteikia ilgaamžiškumą, stiprybės ir drąsos.
Paprastasis pankolis buvo vienas labiausiai vertintų augalų senovės Romoje. Kariai jį imdavo į mūšius, kad išlaikytų gerą sveikatą, o moterys vartodavo, siekdamos išvengti nutukimo. Šis augalas buvo vienas iš 9 šventųjų anglosaksų augalų.

Visos augalo dalys yra valgomi: gumbai, stiebai ir lapai, džiovintos sėklos. Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias geriausia rinkti rudenį. Derlius nuimamas tada, kai centrinio ir antros eilės skėčių vaisiai pageltonuoja. Nupjauti augalai džiovinami pavėsingoje, prapučiamoje vietoje.

Šio prieskonio sėklas patartina laikyti sandariame inde atokiau nuo šviesos.

Sveikatinančios savybės

Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė.  Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.

Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie  naujo ir neįprasto maisto.

Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , Komentarų: 6

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2015-06-02 01:51:51

[...] sėklos yra net vadinamos vienu iš devynių šventų augalų dėl savo nepaprastų savybių (daugiau). Kartu visi šie ingredientai sukuria tikrą sveikatos ir energijos “bombą” , bei [...]

2013-09-06 21:04:33

Labai naudingas augalas,sutinku su viskuom kas parasyta.Pati seniai naudoju sio augalo arbata,ypac padeda man del virskinimo ir pilvo putimo,tik pas mus sunkiai kur jo rasti nusipirkti,vaistineje gana brangi si arbata,stebiuosi kad pas mus ji ne itin populiari.Vokietijoje kiekvienoje maisto parduotuveje jos gali rasti ir ivairiu deriniu su kitomis vaistazolemis ir kaina apie viena eura....

2011-10-25 08:57:57

Seklu uzsisakykite saulesjega@gmail.com:)

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Marius LasinskasLinas RovasMarija TurlinskienėVismantas MatulasJūratė AnušauskienėAlbinas Tamošiūnas
    71
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

    • Vytautas Valevičius. Sveikata interneto džiunglėse

      Internetas ne tik užkariavo pasaulį, bet ir tapo didžiausiu autoritetu. Kai tik reikia sužinoti kainas, filmų pradžios laiką, gauti bilietus į autobusą ar lėktuvą – ši priemonė veikia vos ne idealiai. Jei norime sužinoti žodžio prasmę ar net išversti į...

    • Dovilė Sujetaitė. Vaistai nuo „vokelio”

      Sveikatos apsaugos ministrės prisipažinimas davus kyšį gydytojui dar kartą priminė apie klestinčius „vokelius” gydymo įstaigose už geresnes medicinos paslaugas. Ministrė toli gražu ne vienintelė, pasinaudojusi „vokeliais“. Su tokia situacija susiduria...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Temperatūra ir skausmas nugaros pusėje. Ar tai panašu į inkstų ligą?

      Klausimas. Nerimauju dėl galimo inkstų uždegimo. Simptomai – neaukšta temperatūra, iki 37, 5, skausmas nugaros pusėje, labiau dešinėje. Tiesa, skausmas nenuolatinis, o priklauso nuo kūno padėties. Be to, šią žiemą jau tris kartus buvo sukilusi temperatūra, panašiai iki 38...

    • Kaip pristabdyti raukšlių susidarymą?

      Klausimas. Labai nerimauju dėl sparčiai senstančios odos, ypač dėl mimikos raukšlių. Stengiuosi mimikų nerodyti, bet tai nejučia išeina, kai susikaupęs dirbi - susirauki. Nejaugi nėra išrastas joks kremas, gelis ar pan., kuris būtų tepamas ant raukšlių ir pristabdytų jų...

  • Vegetarų virtuvė

    • Bulvių sriuba su paprika

      Sudėtis: 4 vidutinio dydžio bulvės, 1 morka, 1 paprika, 1 svogūnas, Petražolės. Gaminimas: Pakepti kapotą svogūną apie 5 min. Tada pridėti smulkiai pjaustytą papriką ir kepti, kol suminkštės, padruskinti. Įpilti apie 5...

  • Retro