Spausdinti

Pankolis: vienas iš devynių šventų augalų (6)

Pankolis (Foeniculum vulgare) žinomas kaip „saldusis kmynas“. Visuose Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita atnešamas indelis su pankolio sėklomis. Kramtomos jos išvalo dantis nuo maisto likučių, pagerina virškinimą ir kiek vėliau sumažina vidurių pūtimą, aromatas atšviežina burną ir kvėpavimą.

Pankolis, pakramtytas po valgio, slopina apetitą, t. y. net ir mažiau pavalgę greičiau pajusite sotumo jausmą. Turbūt dėl šios savybės slopinti apetitą garsus graikų gydytojas Dioskoridas pankolį skirdavo turintiems antsvorio.

Pankoliai gerai dera su kitais ajurvediniais prieskoniais:   kmynais, kalendra, ciberžole, gvazdikėliais, kardamonu ir ciberžole.

Pankolių sėklos apkepinamos  ghi ir dedamos į patiekalą jo gaminimo pabaigoje. Lengvai paskrudintos jos tinka ryžiams, daržovių sriuboms, padažams, salotoms, pyragams, pudingams, uogienėms. Dedamas į raugintus kopūstus, agurkus, pomidorus, pipirus, marinuojamus obuolius ir arbūzus. Su pankolio lapais ar stiebais rauginti ar marinuoti agurkai būna kieti ir labai kvapūs.

Pankolis

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Pankolis turi savybę mažinti vidurių pūtimą, todėl jį labai tinka naudoti  su vidurius pučiančiu maistu – kopūstais, ankštiniais, bulvėmis. Pankolių gumbai yra labai vertinga daržovė, kuri gali būti valgoma tiek šviežia, tiek termiškai apdorota

Ajurvedoje pankolis laikomas vienu iš labiausiai  satviškų (satva- dorybė) prieskonių. Jis subalansuoja vata ir pitta, mažais kiekiais naudingas virškinimui kapha tipo žmonėms. Pankoliai yra vėsinančio, saldaus skonio. Šis prieskonis stiprina virškinimo ugnį, mažina karščiavimą.

Senovėje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių. Pankolis laikytas sėkmės simboliu. Sakoma, kad pankolis  suteikia ilgaamžiškumą, stiprybės ir drąsos.
Paprastasis pankolis buvo vienas labiausiai vertintų augalų senovės Romoje. Kariai jį imdavo į mūšius, kad išlaikytų gerą sveikatą, o moterys vartodavo, siekdamos išvengti nutukimo. Šis augalas buvo vienas iš 9 šventųjų anglosaksų augalų.

Visos augalo dalys yra valgomi: gumbai, stiebai ir lapai, džiovintos sėklos. Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias geriausia rinkti rudenį. Derlius nuimamas tada, kai centrinio ir antros eilės skėčių vaisiai pageltonuoja. Nupjauti augalai džiovinami pavėsingoje, prapučiamoje vietoje.

Šio prieskonio sėklas patartina laikyti sandariame inde atokiau nuo šviesos.

Sveikatinančios savybės

Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė.  Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.

Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie  naujo ir neįprasto maisto.

Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , Komentarų: 6

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2015-06-02 01:51:51

[...] sėklos yra net vadinamos vienu iš devynių šventų augalų dėl savo nepaprastų savybių (daugiau). Kartu visi šie ingredientai sukuria tikrą sveikatos ir energijos “bombą” , bei [...]

2013-09-06 21:04:33

Labai naudingas augalas,sutinku su viskuom kas parasyta.Pati seniai naudoju sio augalo arbata,ypac padeda man del virskinimo ir pilvo putimo,tik pas mus sunkiai kur jo rasti nusipirkti,vaistineje gana brangi si arbata,stebiuosi kad pas mus ji ne itin populiari.Vokietijoje kiekvienoje maisto parduotuveje jos gali rasti ir ivairiu deriniu su kitomis vaistazolemis ir kaina apie viena eura....

2011-10-25 08:57:57

Seklu uzsisakykite saulesjega@gmail.com:)

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Viktoras ŠapurovasAudronė Prasauskienė - CopyLinas RovasRazbadauskas Arturas KUBVidmantas ŽegunisJurgita Popovienė
    76
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

    • Vytautas Valevičius. Gerti nebūtina

      Kažkada Markas Tvenas juokavo - yra trys melo rūšys: mažas melas, didelis melas ir statistika. Jo laikais tai, matyt, buvo juokinga. Dabar, kai perskaitau: „Vienam 15 metų ir vyresniam žmogui teko vidutiniškai 14,9 litro absoliutaus alkoholio, arba...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Ar sunkumų kilnojimas turi įtakos moters vaisingumui?

      Klausimas. Norėjau paklausti, ar sunkių daiktų kilnojimas (medienos) gali atsiliepti mano sveikatai? Ir ar yra rizika dėl to negalėti susilaukti vaikų? Simona. Atsako šeimos gydytoja Rūta Radzevičienė-Jurgutė Dėl sunkumų kilnojimo ryšio su vaisingumu moksliškai pagrįstų...

    • Ar nakvišos žiedai ir lapai naudojami kaip vaistinė žaliava?

      Klausimas. Visi žinome apie nakvišų aliejaus teigiamas sveikatai savybes. O ar naudojami kaip vaistinis augalas nakvišos žiedai ir lapai arbatoms gaminti? Nuo kokių ligų ji tinka? Kas žinotina apie šį augalą? Atsako vaistininkas-žolininkas Marius Lasinskas Mokslinėje...

  • Retro

    • Saulės mineralas ir augalo siela - grožiui ir sveikatai puoselėti

      „Jei salonėlyje besilankanti vyresnio amžiaus moteris klausia, ar sugebėsiu ją „ atjauninti“, atsakau, kad mes čia tikrai „nesijauninsime“, nes natūraliosios terapijos  paskirtis -  suteikti žmogui geriausią savijautą ir išvaizdą, kokios jis gali būti savo...

  • Vegetarų virtuvė

    • Saldžiųjų bulvių troškinys

      Sudėtis: 2 saldžiosios bulvės, imbiero šaknies gumbas, 1 nedidelis čili pipiras, 400 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 400 g kokoso riešutų pieno, kokoso riešutų drožlės, 2 saujos špinatų lapų, 2 pomidorai, 2 v. š....