Trečiadienis, 2024.04.17
Reklama

Ožragė – grybų skonio sveikatinantis prieskonis (9)

Parengė Žilvinas Užkuraitis | Šaltinis: vlmedicina | 2011-04-10 20:24:42

Ožragė (Trigonella fenumgraecum) priklauso ankštinių šeimai. Tai Lietuvoje beveik pamirštas prieskonis. Pavasarį pasisėkime ožragės ir turėsime puikių lapų salotoms, kurios mažina skrandžio rūgšties išsiskyrimą.

Žmogui naudingos ir ožragės sėklos. Jų forma kvadratinė, spalva - rudai smėlinė. Jos nepakeičiamos gaminant daugelį daržovių patiekalų bei užkandžių. Pakepintos su ghi ar aliejumi suteikia gerų grybų skonį barščiams, sriuboms, troškiniams.

Ožragė yra garsių prieskonių mišinių, tokių kaip indiškas karis, sudedamoji dalis.

Ožragė
Ožragė. Žilvino Užkuraičio nuotr.

Ožragių sėklų skonis kartus, aromatas saldokas, savitas ir nepakartojamas. Tokį aromatą skleidžia eteris sotolonas, kurį taip pat galime aptikti miežių salykle, cukranendrių cukruje. Jei patiekale jaučiamas kartumas – vadinasi,  per daug idėjome ožragės.

Nemaltą ožragę į patiekalus dedame likus 5-7 min. iki virimo, troškinimo pabaigos, tuomet jos suminkštės. Kaip prieskonis plačiai naudojami ir ožragės želmenys, tiek švieži, tiek ir džiovinti.

Sveikatinančios savybės

Sveikatinantis  ožragės panaudojimo spektras ypač platus, nes šis augalas turi  stipriai išreikštas priešuždegimines savybes, veikia raminamai ir gydo žaizdas, mažina kraujospūdį,  valo kraują.

Ožragė grąžina jėgas, padeda esant vidurių užkietėjimui ir skausmams, normalizuoja hormonines antinksčių ir lytinų liaukų funkcijas, puikiai gydo sąnarius ir stuburą. Tai yra statybinė medžiaga visoms sąnarių kremzlėms.

Ožragė – puiki pagalbininkė siekiant mažinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujuje tereikia kasdien suvartoti apie 50 gramų ožragės sėklų.

Jeigu šąla galūnės, plikytos ožragės tyrele prieš miegą ištepkite pėdas ir padus.

Norėdami, kad sąnariai taptų tvirtesni,  vakare prieš miegą geriame ožragės arbatą:   0,5 - 1 arbatinis šaukštelis  puodeliui, stiklinei karšto vandens ar karšto pieno. Išgėrę arbatą sukramtykite išbrinkusias sėkliukes.

Ožragė padengia vidaus organus apsaugine plėvele, o tai labai svarbu turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opas.

Ožragė vartojama ir kaip priemonė nuo ankstyvo plikimo ir kaip plaukų augimą skatinanti priemonė.

Ožragė labai naudinga jaunoms tik susilaukusioms vaikelio mamoms. Ji tonizuoja ir stiprina organizmą, nusilpusį po gimdymo, stiprina nugarą ir stimuliuoja pieno gamybą. Šiuo tikslu moterys Indijoje valgo ožragės sėklas su palmių cukrumi arba kepa ožragės paplotėlius. Susmulkintas ožragės sėklas sumaišo su paskrudintais miltais, tada įpila ghi sviesto arba aliejaus, vandens ir iškepa.

Ožragė yra puikus baltymų šaltinis. Jos sėklos turtingos kalio, seleno, fosforo, magnio, geležies, kalcio, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties.

Ajurvedoje ožrage gydomos opos, vaistinės ožragės aliejumi patariama tepti odos įtrūkimus, kad  greičiau užgytų.

Ožragės žolės nuoviru su medumi skatinamas šlapimo išsiskyrimas. Pridėjus dar datulių galima gydyti kosulį bei astmą.

Vaistinės ožragės sėklų miltus patariama sumaišyti su aliejumi, praskiesti medaus vandeniu ir sergantiems podagra ar kitomis kūno galūnių ligomis uždėti ant skaudamų vietų.

Nuo seno vaistine ožrage gydomos akių, kepenų ir skrandžio ligos, reumatas bei egzema.

Ožragė gali sukelti persileidimą nėščiosioms, esant padidėjusiai pita došai - gimdos kraujavimą.

Slyvų troškinys
Žilvino Užkuraičio nuotr.

Receptas

0,5 litro šviežių geltonų slyvukų, arba 1  didelis kietas mango

¼ puodelio ghi

½ šaukštelio juodųjų garstyčių ar  juodgrūdės sėklų

1/4 šaukštelio asafetidos

1 šaukštelis ciberžolės

0,5-1 šaukštelis raudonųjų čili

0,5 šaukštelio ožragės

¾ šaukštelio druskos

Geltonus slyvukus ar kietą susmulkintą mangą ištroškiname.  Svieste ghi pakepiname juodąsias garstyčias, ožragę, čili.  Išjungiame ugnį ir sudedame ciberžolę, asafetidą ir juodgrūdę. Pridedame  druskos.  Viską sudedame į troškinį ir gerai išmaišome.

Sandariai uždarytą šaldytuve galima laikyti iki 3 savaičių. Tinka su duona,  makaronais, kuskusu, ryžiais.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 3 / 5 (3). Jūs dar nebalsavote
(3)
skaityti komentarus (9)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Saugumas kelyje: kodėl svarbu užsisegti saugos diržus
Saugumas kelyje labiausiai priklauso nuo vairuotojo įgūdžių ir atidumo bei automobilio techninės būklės. Transporto prie...
Lietuvoje vykdomas su demencija susijusių nuostatų tyrimas
Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International&ld...
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?
Ligonių kasos sulaukia klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus...
Ilgai trunkantis kraujavimas gali pranešti apie sunkią ligą
Patyrus nesunkią traumą, netrukus kraujas pradeda krešėti ir galiausiai nustoja bėgti. Tačiau hemofilija sergantiems žmo...
Klaipėdos universiteto ligoninė tobulins operacinių darbą su tarptautiniu ekspertu
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir opera...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų