Spausdinti

Flavonoidai, juodasis šokoladas ir kraujospūdis (3)

Flavonoidai – grupė įvairių fenolio struktūrą turinčių medžiagų, natūraliai randamų daugelyje vaisių, daržovių , arbatoje ir kitame  augaliniame maiste. Flavonoidai skirstomi į kelias klases: flavanoliai (svogūnai, brokoliai, arbata), flavonai (petražolės, salierai, ramunėlių arbata, mandarinai ), flavanononai (citrusiniai) , flavan-3-oliai (kakava, juodas šokoladas, obuoliai, vynuogės, raudonas vynas, žalia ir juoda arbata), antocianinai (mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai ir kt uogos), isoflavonai (soja).

 Įvairūs flavonoidai pasižymi skirtingu sveikatinančiu poveikiu: priešuždegiminiu,  priešvėžiniu, saugančiu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antiosteoporoziniu, priešvirusiniu.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Visos maistinės medžiagos (tarp jų – ir flavonoidai) geriausiai išsilaiko  konservuojant su cukrumi, bet neverdant. Tai pailgina gaminių galiojimo laiką. Svarbus yra naudojamas cukraus kiekis: paruošus su optimaliu cukraus kiekiu, išlieka ir uogų aromatas, ir daugiau vitamino C.  Įdėjus cukraus per daug, vitamino C po kurio laiko mažėja, produktas tampa pernelyg saldus. Taigi nerekomenduotina  saldyti per daug, bet ir be cukraus negerai.  Šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Optimaliausias  konservavimo būdas – šaldymas, nes mažiausiai  paveikiama produkto maistinė vertė.  Šaldymas padeda išlaikyti  iki 85-90 % produkto maistinės vertės.

Ar lieka vertingų medžiagų, tarp jų – flavonoidų, mėlynių uogienėje – priklauso nuo pasirinkto kulinarinio paruošimo būdo. Virimas ilgina uogų galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai.

Juodasis šokoladas – vienas iš flavonoidų šaltinių. Paskutinieji tyrimai rodo, kad būtent juodasis šokoladas turi arterinį kraujospūdį  mažinantį poveikį. Bet kaip pagrindinė arterinės hipertenzijos gydymo priemonė jis negali būti rekomenduojamas ir taikomas.

Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: magnio (100g – 65 mg magnio), kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

Daugumos rūšių šokolade yra 0,4 proc.  alkoloido teobromino (pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui). Šis saldumynas turi didelę energinę vertę:  100 g juodojo šokolado – 570 kcal.

Nėra griežtai nustatyta,  kiek galima suvalgyti šokolado. Sveikos mitybos piramidėje visi saldumynai pavaizduoti jos viršūnėje, o tai reiškia, kad jie turi būti vartojami kuo rečiau, ypač turintiems antsvorio.  Kai kuriais atvejais (esant stresinei situacijai ar kai reikia greitai papildyti energijos trūkumą) šokoladas gali būti puiki išeitis.

Nėra blogo maisto, yra tik blogas jo kiekis!

Žana Antonova, gydytoja dietologė

Kategorija: Kraujospūdis, Rašo medikai, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , , Komentarų: 3

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2012-04-02 08:50:50

LABAI MEGSTU JUODA SOKOLADA IR JI VALGAU ,KAIP MAISTA IR VAISTA:)

2011-02-09 10:09:32

[...] ČIA: http://www.vlmedicina.lt/2011/02/flavanoidai-juodasis-sokoladas-ir-kraujospudis/   Grįžti į Naudinga info Jei Jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite su [...]

2011-02-07 19:32:33

Einu pirkti šokolado... Prisivalgysiu kiek lenda.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    edita Vigelytė_KUB (4)Vaiga KovalenkoJulija PetrinaArūnas MaksvytisEimantas PeičiusRūta Radzevičienė
    75
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Karjera ir sveikata

    • Kam reikalingi akių lašai su riebalais?

      Nesuklysime sakydami, kad sausų akių liga gana gerai žinoma. Vieni tiesiog apie ją girdėjo, kiti – susidūrė ir asmeniškai. Jausdami akių perštėjimą, niežėjimą ar paraudimą, pacientai skuba į vaistinę, kurioje renkasi...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Riebalai ant pilvo. Kaip sumažinti?

      Klausimas. Pastaruoju metu ant pilvo priaugo riebalų. Kokio maisto reikėtų atsisakyti, norint jų kiekį sumažinti? Žinau, kad pilvinis nutukimas labai nesveika. Marytė, 55 m. Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova Sunku pasakyti, ko konkrečiai turėtume atsisakyti, nes...

    • Nepastovūs pilvo skausmai, priežasties neranda. Ką daryti?

      Klausimas. Jau nuo sausio pradžios kankina skausmai. Tikslios vietos nėra. Pradžioje skaudėjo dešinės pusės apatinėje dalyje, buvo pakilusi temperatūra, tačiau nedidelė, apie 37,7. Įtariau apendicitą, ištyrus paaiškėjo, kad ne. Gydytojai pasakė, kad tai pilvo limfmazgių...

  • Retro

    • Vis dar rūkai? Sužinok, kodėl kiti - jau nebe

      Ar rūkote? Kodėl metėte? Tokiais ir panašiais klausimais straipsnio autorė šį mėnesį „užmėtė“ sveikatingumo savaitgalio Kauno „Megos“  prekybos centre lankytojus. Daugelis iš jų sutiko pasidalinti savo nepriklausomybės nuo rūkymo istorija. Juk už tai jų laukė...

  • Vegetarų virtuvė

    • Daržovių kepsneliai

      Sudėtis: 350 g nuvalytų daržovių (pvz., bulvių, žiedinio kopūsto, cukinijos ir pan.); 2 smulkinti žalieji čili pipirai, 2 v.š. smulkintų žalumynų (kalendra, petražolė, krapai), aliejus kepimui. Tešlai: 1 puodelis (250 g) avinžirnių...