Spausdinti

Flavonoidai, juodasis šokoladas ir kraujospūdis (3)

Flavonoidai – grupė įvairių fenolio struktūrą turinčių medžiagų, natūraliai randamų daugelyje vaisių, daržovių , arbatoje ir kitame  augaliniame maiste. Flavonoidai skirstomi į kelias klases: flavanoliai (svogūnai, brokoliai, arbata), flavonai (petražolės, salierai, ramunėlių arbata, mandarinai ), flavanononai (citrusiniai) , flavan-3-oliai (kakava, juodas šokoladas, obuoliai, vynuogės, raudonas vynas, žalia ir juoda arbata), antocianinai (mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai ir kt uogos), isoflavonai (soja).

 Įvairūs flavonoidai pasižymi skirtingu sveikatinančiu poveikiu: priešuždegiminiu,  priešvėžiniu, saugančiu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antiosteoporoziniu, priešvirusiniu.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Visos maistinės medžiagos (tarp jų – ir flavonoidai) geriausiai išsilaiko  konservuojant su cukrumi, bet neverdant. Tai pailgina gaminių galiojimo laiką. Svarbus yra naudojamas cukraus kiekis: paruošus su optimaliu cukraus kiekiu, išlieka ir uogų aromatas, ir daugiau vitamino C.  Įdėjus cukraus per daug, vitamino C po kurio laiko mažėja, produktas tampa pernelyg saldus. Taigi nerekomenduotina  saldyti per daug, bet ir be cukraus negerai.  Šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Optimaliausias  konservavimo būdas – šaldymas, nes mažiausiai  paveikiama produkto maistinė vertė.  Šaldymas padeda išlaikyti  iki 85-90 % produkto maistinės vertės.

Ar lieka vertingų medžiagų, tarp jų – flavonoidų, mėlynių uogienėje – priklauso nuo pasirinkto kulinarinio paruošimo būdo. Virimas ilgina uogų galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai.

Juodasis šokoladas – vienas iš flavonoidų šaltinių. Paskutinieji tyrimai rodo, kad būtent juodasis šokoladas turi arterinį kraujospūdį  mažinantį poveikį. Bet kaip pagrindinė arterinės hipertenzijos gydymo priemonė jis negali būti rekomenduojamas ir taikomas.

Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: magnio (100g – 65 mg magnio), kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

Daugumos rūšių šokolade yra 0,4 proc.  alkoloido teobromino (pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui). Šis saldumynas turi didelę energinę vertę:  100 g juodojo šokolado – 570 kcal.

Nėra griežtai nustatyta,  kiek galima suvalgyti šokolado. Sveikos mitybos piramidėje visi saldumynai pavaizduoti jos viršūnėje, o tai reiškia, kad jie turi būti vartojami kuo rečiau, ypač turintiems antsvorio.  Kai kuriais atvejais (esant stresinei situacijai ar kai reikia greitai papildyti energijos trūkumą) šokoladas gali būti puiki išeitis.

Nėra blogo maisto, yra tik blogas jo kiekis!

Žana Antonova, gydytoja dietologė

Kategorija: Kraujospūdis, Rašo medikai, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , , Komentarų: 3

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2012-04-02 08:50:50

LABAI MEGSTU JUODA SOKOLADA IR JI VALGAU ,KAIP MAISTA IR VAISTA:)

2011-02-09 10:09:32

[...] ČIA: http://www.vlmedicina.lt/2011/02/flavanoidai-juodasis-sokoladas-ir-kraujospudis/   Grįžti į Naudinga info Jei Jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite su [...]

2011-02-07 19:32:33

Einu pirkti šokolado... Prisivalgysiu kiek lenda.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Virgilijus GriniusViktorija GončarovaŽivilė PetrutienėAndrej LevingerKęstutis JacikevičiusVytautas Jankūnas
    71
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

    • Gintautas Vaitoška. Berniukams moterų paplūdimyje ne vieta

      Pagaliau atšilus orui bendrajame paplūdimyje, prie Baltijos jūros, ties antrąja Smiltynės perkėla, įspraustame tarp vyrų ir moterų pliažų, tankiai spietėsi išsiilgusieji saulės ir vandens. Kai nusibodo gulėti, nusprendžiau...

    • Kada paskatinsime sveiką žmogų? (2)

      Naujos sveikatinimo programos nuteikia viltingai. Tačiau ir prieš tai jų buvo, tik kaip nėra sėkmės, taip nėra: mes labiausiai emigruojame, mes daugiausia vartojame vaistų ir alkoholio, labiausiai ligoti ir t. t. Mes neskyrėme...

    • Ar Vaikų sveikatos metai liks tik deklaracijose?

      Jau beveik 20 metų dirbu su vaikais. Prieš dešimtmetį paklausęs 5-8 klasių moksleivių, kas yra vartojęs alkoholinių gėrimų, galėjai tikėtis tik kelių atsakymų. Dabar kalbantis su 1-4 klasių moksleiviais turi labai rimtai pagalvoti,...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

    • Kaip išgydyti vyrą nuo alkoholizmo?

      Klausimas. Kur galima koduotis nuo alkoholizmo? Reikia pagalbos mano vyrui. Rita, 35 m. Atsako  priklausomybių konsultantas Gediminas Norvilas Jeigu Jūsų vyras pripažįsta girtavimo problemą ir ieško...

    • Ar stuburo išvaržos gali būti pripažintos kaip profesinė liga?

      Klausimas. Ar stuburo išvaržos gali būti pripažintos kaip profesinė liga? Viršijamas numatytas krovinio svoris, kuris tenka vienam žmogui. Modestas, 22 m. Atsako Kauno V. Šimkaus šeimos medicinos...

    • Nikstelėjau koją, atsirado mėlynė, patinimas

      Klausimas. Prieš 10 dienų griūdama nikstelėjau koją, pirmą dieną skaudėjo, ties kauliuku patino. Po to skausmas dingo (tik paspaudus tą vietą šiek tiek jausdavosi), bet po kokių 5 dienų pastebėjau, kad...

    • Ar moteriškų hormonų vartojimas padidintų krūtinę?

      Klausimas. Esu girdėjusi, kad vyrai vartoja moteriškus hormonus, kad užsiaugintų krūtinę. Ar moteriškų hormonų vartojimas padėtų bent šiek tiek ir moteriai? Ar tai neįmanoma? Beata, 24 m. Atsako...

    • Sperma želatinos formos. Kodėl?

      Klausimas. Kodėl išsiliejant spermai ji būna želatinos formos? Norime susilaukti vaikelio. Ar reikėtų kokių nors tyrimų? Deividas, 24 m. Atsako gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius Spermos...

  • Retro

  • „Primeorganics“ ekologiški receptai

  • Vegetarų virtuvė

    • Kepti raudonieji bananai

      Griežinėliais supjaustome luptus raudonuosius bananus. Aliejumi ar lydytu sviestu  ghi suvilgome keptuvę ir kepame abi puses, kol griežinėliai gražiai paskrus. Apibarstome  druska ir maltais juodaisiais pipirais. Labai skanūs  įvynioti į...

  • Linksmai