Spausdinti

Flavonoidai, juodasis šokoladas ir kraujospūdis (3)

Flavonoidai – grupė įvairių fenolio struktūrą turinčių medžiagų, natūraliai randamų daugelyje vaisių, daržovių , arbatoje ir kitame  augaliniame maiste. Flavonoidai skirstomi į kelias klases: flavanoliai (svogūnai, brokoliai, arbata), flavonai (petražolės, salierai, ramunėlių arbata, mandarinai ), flavanononai (citrusiniai) , flavan-3-oliai (kakava, juodas šokoladas, obuoliai, vynuogės, raudonas vynas, žalia ir juoda arbata), antocianinai (mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai ir kt uogos), isoflavonai (soja).

 Įvairūs flavonoidai pasižymi skirtingu sveikatinančiu poveikiu: priešuždegiminiu,  priešvėžiniu, saugančiu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antiosteoporoziniu, priešvirusiniu.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Visos maistinės medžiagos (tarp jų – ir flavonoidai) geriausiai išsilaiko  konservuojant su cukrumi, bet neverdant. Tai pailgina gaminių galiojimo laiką. Svarbus yra naudojamas cukraus kiekis: paruošus su optimaliu cukraus kiekiu, išlieka ir uogų aromatas, ir daugiau vitamino C.  Įdėjus cukraus per daug, vitamino C po kurio laiko mažėja, produktas tampa pernelyg saldus. Taigi nerekomenduotina  saldyti per daug, bet ir be cukraus negerai.  Šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Optimaliausias  konservavimo būdas – šaldymas, nes mažiausiai  paveikiama produkto maistinė vertė.  Šaldymas padeda išlaikyti  iki 85-90 % produkto maistinės vertės.

Ar lieka vertingų medžiagų, tarp jų – flavonoidų, mėlynių uogienėje – priklauso nuo pasirinkto kulinarinio paruošimo būdo. Virimas ilgina uogų galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai.

Juodasis šokoladas – vienas iš flavonoidų šaltinių. Paskutinieji tyrimai rodo, kad būtent juodasis šokoladas turi arterinį kraujospūdį  mažinantį poveikį. Bet kaip pagrindinė arterinės hipertenzijos gydymo priemonė jis negali būti rekomenduojamas ir taikomas.

Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: magnio (100g – 65 mg magnio), kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

Daugumos rūšių šokolade yra 0,4 proc.  alkoloido teobromino (pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui). Šis saldumynas turi didelę energinę vertę:  100 g juodojo šokolado – 570 kcal.

Nėra griežtai nustatyta,  kiek galima suvalgyti šokolado. Sveikos mitybos piramidėje visi saldumynai pavaizduoti jos viršūnėje, o tai reiškia, kad jie turi būti vartojami kuo rečiau, ypač turintiems antsvorio.  Kai kuriais atvejais (esant stresinei situacijai ar kai reikia greitai papildyti energijos trūkumą) šokoladas gali būti puiki išeitis.

Nėra blogo maisto, yra tik blogas jo kiekis!

Žana Antonova, gydytoja dietologė

Kategorija: Kraujospūdis, Rašo medikai, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , , Komentarų: 3

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2012-04-02 08:50:50

LABAI MEGSTU JUODA SOKOLADA IR JI VALGAU ,KAIP MAISTA IR VAISTA:)

2011-02-09 10:09:32

[...] ČIA: http://www.vlmedicina.lt/2011/02/flavanoidai-juodasis-sokoladas-ir-kraujospudis/   Grįžti į Naudinga info Jei Jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite su [...]

2011-02-07 19:32:33

Einu pirkti šokolado... Prisivalgysiu kiek lenda.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Artūras Čiuvašovas????????????????????????Gražina BogdanskienėAlbinas StankusOdeta DrūlytėViktoras Šileikis
    76
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Radikulopatija: kokios reabilitacijos priemonės padėtų?

      Klausimas. Kokios reabilitacijos priemonės geriausiai padeda nuo radikulopatijos? Dėl šios problemos man vis skiria masažą, mankštą ir magnetinę terapiją, tačiau tik dėl to, kad kitokių paslaugų ta įstaiga, kurioje lankausi, neatlieka. Janina, 52 m. Atsako Vilniaus M....

    • Susitrenkiau šlaunį. Kada praeis mėlynė ir įdubimas?

      Klausimas. Prieš du su puse mėnesio stipriai susitrenkiau vidinę šlaunies pusę, buvo didžiulė juoda mėlynė. Deja, iki šiol mėlynė neišnyko, ji liko mažesnė, ne tokia juoda, bet skausminga. Šeimos gydytoja pastebėjo ir įdubimą mėlynės vietoje, bet pasakė, kad nieko čia...

  • Retro

    • Odos priežiūra vasarą: reikia galvoti, ką valgai ir ką ant jos tepi

      „Oda – kūno, dažnai ir sielos sveikatos veidrodis“, - sako Kauno klinikos „Mezoderma“ gydytoja dermatologė Neringa Lapinskienė. Gydytoja portalui VLMEDICINA. LT pasakoja apie dažniausias šių dienų odos problemas, pataria, kaip tinkamai vasarą rūpintis savo oda, ko...

  • Vegetarų virtuvė

    • Šalta agurkų sriuba

      Reikės: 400 g kefyro, 2 didelių agurkų,  gabalėlio šviežio arba 0,5 šaukštelio malto imbiero, saujelės svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, 2–3 skiltelių česnako, maltų baltųjų pipirų, druskos pagal skonį...