Spausdinti

Flavonoidai, juodasis šokoladas ir kraujospūdis (3)

Flavonoidai – grupė įvairių fenolio struktūrą turinčių medžiagų, natūraliai randamų daugelyje vaisių, daržovių , arbatoje ir kitame  augaliniame maiste. Flavonoidai skirstomi į kelias klases: flavanoliai (svogūnai, brokoliai, arbata), flavonai (petražolės, salierai, ramunėlių arbata, mandarinai ), flavanononai (citrusiniai) , flavan-3-oliai (kakava, juodas šokoladas, obuoliai, vynuogės, raudonas vynas, žalia ir juoda arbata), antocianinai (mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai ir kt uogos), isoflavonai (soja).

 Įvairūs flavonoidai pasižymi skirtingu sveikatinančiu poveikiu: priešuždegiminiu,  priešvėžiniu, saugančiu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antiosteoporoziniu, priešvirusiniu.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Visos maistinės medžiagos (tarp jų – ir flavonoidai) geriausiai išsilaiko  konservuojant su cukrumi, bet neverdant. Tai pailgina gaminių galiojimo laiką. Svarbus yra naudojamas cukraus kiekis: paruošus su optimaliu cukraus kiekiu, išlieka ir uogų aromatas, ir daugiau vitamino C.  Įdėjus cukraus per daug, vitamino C po kurio laiko mažėja, produktas tampa pernelyg saldus. Taigi nerekomenduotina  saldyti per daug, bet ir be cukraus negerai.  Šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Optimaliausias  konservavimo būdas – šaldymas, nes mažiausiai  paveikiama produkto maistinė vertė.  Šaldymas padeda išlaikyti  iki 85-90 % produkto maistinės vertės.

Ar lieka vertingų medžiagų, tarp jų – flavonoidų, mėlynių uogienėje – priklauso nuo pasirinkto kulinarinio paruošimo būdo. Virimas ilgina uogų galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai.

Juodasis šokoladas – vienas iš flavonoidų šaltinių. Paskutinieji tyrimai rodo, kad būtent juodasis šokoladas turi arterinį kraujospūdį  mažinantį poveikį. Bet kaip pagrindinė arterinės hipertenzijos gydymo priemonė jis negali būti rekomenduojamas ir taikomas.

Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: magnio (100g – 65 mg magnio), kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

Daugumos rūšių šokolade yra 0,4 proc.  alkoloido teobromino (pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui). Šis saldumynas turi didelę energinę vertę:  100 g juodojo šokolado – 570 kcal.

Nėra griežtai nustatyta,  kiek galima suvalgyti šokolado. Sveikos mitybos piramidėje visi saldumynai pavaizduoti jos viršūnėje, o tai reiškia, kad jie turi būti vartojami kuo rečiau, ypač turintiems antsvorio.  Kai kuriais atvejais (esant stresinei situacijai ar kai reikia greitai papildyti energijos trūkumą) šokoladas gali būti puiki išeitis.

Nėra blogo maisto, yra tik blogas jo kiekis!

Žana Antonova, gydytoja dietologė

Kategorija: Kraujospūdis, Rašo medikai, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , , Komentarų: 3

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2012-04-02 08:50:50

LABAI MEGSTU JUODA SOKOLADA IR JI VALGAU ,KAIP MAISTA IR VAISTA:)

2011-02-09 10:09:32

[...] ČIA: http://www.vlmedicina.lt/2011/02/flavanoidai-juodasis-sokoladas-ir-kraujospudis/   Grįžti į Naudinga info Jei Jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite su [...]

2011-02-07 19:32:33

Einu pirkti šokolado... Prisivalgysiu kiek lenda.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    OAndrius MacasNatalja IstominaArvydas DargevičiusViktoras ŠileikisVytautas Jankūnas
    69
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Dėmesio – konkursas!

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Per mažas svoris. Kaip priaugti?

      Klausimas. Visą gyvenimą buvau liekna ir visą gyvenimą stengiausi priaugti svorio, tačiau jokio efekto.Visi tik ir kalbėjo, kad su metais sulėtėja medžiagų apykaita ir svoris pradeda augti, tačiau tai tikrai netiesa. Būčiau laiminga priaugusi bent du tris kilogramus, tačiau...

    • Apie magnetinio rezonanso tyrimą

      Klausimas. Kas kiek metų galima kartoti magnetinio rezonanso tyrimą ir koks preparatas vartojamas kontrastui? Ar yra šiuo būdu galimybė pamatyti užspaustą nervą? Leona, 65 m. Atsako Respublikinės Klaipėdos ligoninės Radiologijos skyriaus vedėjas Artūras Čiuvašovas Tyrimai...

  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Marinuotų kopūstų su pankolių sėklomis salotos

      180 g kopūstų smulkiai supjaustyti, išmaišyti su 20 g tarkuotų morkų, 10 g smulkiais kubeliais supjaustytų raudonų saldžių paprikų ir 2 g česnakų, žiupsneliu pankolių sėklų. Užvirinti 100 g vandens, 15 g 6% obuolių acto, 15 g aliejaus, 15 g...