Spausdinti

Flavonoidai, juodasis šokoladas ir kraujospūdis (3)

Flavonoidai – grupė įvairių fenolio struktūrą turinčių medžiagų, natūraliai randamų daugelyje vaisių, daržovių , arbatoje ir kitame  augaliniame maiste. Flavonoidai skirstomi į kelias klases: flavanoliai (svogūnai, brokoliai, arbata), flavonai (petražolės, salierai, ramunėlių arbata, mandarinai ), flavanononai (citrusiniai) , flavan-3-oliai (kakava, juodas šokoladas, obuoliai, vynuogės, raudonas vynas, žalia ir juoda arbata), antocianinai (mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai ir kt uogos), isoflavonai (soja).

 Įvairūs flavonoidai pasižymi skirtingu sveikatinančiu poveikiu: priešuždegiminiu,  priešvėžiniu, saugančiu nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antiosteoporoziniu, priešvirusiniu.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Visos maistinės medžiagos (tarp jų – ir flavonoidai) geriausiai išsilaiko  konservuojant su cukrumi, bet neverdant. Tai pailgina gaminių galiojimo laiką. Svarbus yra naudojamas cukraus kiekis: paruošus su optimaliu cukraus kiekiu, išlieka ir uogų aromatas, ir daugiau vitamino C.  Įdėjus cukraus per daug, vitamino C po kurio laiko mažėja, produktas tampa pernelyg saldus. Taigi nerekomenduotina  saldyti per daug, bet ir be cukraus negerai.  Šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Optimaliausias  konservavimo būdas – šaldymas, nes mažiausiai  paveikiama produkto maistinė vertė.  Šaldymas padeda išlaikyti  iki 85-90 % produkto maistinės vertės.

Ar lieka vertingų medžiagų, tarp jų – flavonoidų, mėlynių uogienėje – priklauso nuo pasirinkto kulinarinio paruošimo būdo. Virimas ilgina uogų galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai.

Juodasis šokoladas – vienas iš flavonoidų šaltinių. Paskutinieji tyrimai rodo, kad būtent juodasis šokoladas turi arterinį kraujospūdį  mažinantį poveikį. Bet kaip pagrindinė arterinės hipertenzijos gydymo priemonė jis negali būti rekomenduojamas ir taikomas.

Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: magnio (100g – 65 mg magnio), kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

Daugumos rūšių šokolade yra 0,4 proc.  alkoloido teobromino (pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui). Šis saldumynas turi didelę energinę vertę:  100 g juodojo šokolado – 570 kcal.

Nėra griežtai nustatyta,  kiek galima suvalgyti šokolado. Sveikos mitybos piramidėje visi saldumynai pavaizduoti jos viršūnėje, o tai reiškia, kad jie turi būti vartojami kuo rečiau, ypač turintiems antsvorio.  Kai kuriais atvejais (esant stresinei situacijai ar kai reikia greitai papildyti energijos trūkumą) šokoladas gali būti puiki išeitis.

Nėra blogo maisto, yra tik blogas jo kiekis!

Žana Antonova, gydytoja dietologė

Kategorija: Kraujospūdis, Rašo medikai, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: , , , Komentarų: 3

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2012-04-02 08:50:50

LABAI MEGSTU JUODA SOKOLADA IR JI VALGAU ,KAIP MAISTA IR VAISTA:)

2011-02-09 10:09:32

[...] ČIA: http://www.vlmedicina.lt/2011/02/flavanoidai-juodasis-sokoladas-ir-kraujospudis/   Grįžti į Naudinga info Jei Jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite su [...]

2011-02-07 19:32:33

Einu pirkti šokolado... Prisivalgysiu kiek lenda.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Gediminas TankevičiusDidona VilkinienėŽana AntonovaMarkas FiodorovasAlgimantas ŠimkaitisVirgilijus Skirkevičius
    72
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

    • Ar implantavus širdies stimuliatorių gausiu nedarbingumą?

      Klausimas. Patyriau infarktą, turiu 50 proc. nedarbingumą. Ruošiasi man statyti širdies stimuliatorių. Ar po šios operacijos priklausys man II invalidumo grupė? Gediminas, 50 m. Atsako gydytojas...

    • Kodėl kūdikių odelė dažnai būna marga?

      Klausimas. Kodėl kūdikių odelė dažnai būna „marmurinė“? Akvilė. AtsakoKauno Vytauto Šimkaus šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja doc. Nijolė Šimkienė Kūdikių odelė kartais...

    • Tinsta ir skauda koja. Kaip nustatyti, ar įgėlė vabzdys?

      Klausimas. 35-erių metų sūnui patino oda kelio srityje, labai skauda, sunkiai vaikšto. Kai pamačiau tą vietą, man pasirodė, kad tai kažkokio vabzdžio, gal voro įkandimas, kadangi patinimo vietoje buvo...

    • Polipas gimdoje. Kas geriau – histeroskopija ar abrazija?

      Klausimas. Gimdoje rado polipą, kurį reikia šalinti. Viena gydytoja liepia darytis histeroskopiją po mėnesinių, beje, reiktų važiuoti toli, o mūsų miesto ginekologė liepia darytis tik abraziją prieš...

    • Visą dieną kaupiasi skrepliai

      Klausimas. Pastaruoju metu mane kamuoja nuolat besikaupiantys skrepliai. Tai prasidėjo nuo pavasario. Maniau, kad čia dėl lėtinės anginos, bet LOR gydytojas sakė, kad ne. Praėjusiais metais irgi taip buvo, bet...

  • Retro

    • Kas iš tikrųjų nuodija Lietuvą

      Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas Robertas Badaras nepagražina žodžių – jį, kaip gydytoją, neretai slegia sąžinė, liūdina situacija jo...

  • Vegetarų virtuvė

    • Makaronai su cukinijomis ir sūriu

      Sudėtis: 1 cukinija, 1 didelis svogūnas, makaronai, parmezano sūris, alyvuogių aliejus, šviežiai malti juodieji pipirai. Gaminimas: Keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje pradėti kepti smulkiai pjaustytą svogūną. Po 5 min...